Kwaliteitsverslag Pleyade 2022

Selecteer een hoofdstuk


Wij kunnen enkel de ambities waarmaken, als sprake is van een gezond bedrijf. Daaronder verstaan we een organisatie waarin medewerkers zich gehoord voelen en sprake is van transparante communicatie en gezonde medezeggenschap. Wij zijn een waardevolle partner in de regio en werken samen met partijen binnen en buiten de ouderenzorg. Het vastgoed ondersteunt de visie op leven en wonen zo goed als mogelijk, met innovaties dragen we bij aan het versterken van de eigen regie van de bewoner en het lerend vermogen van medewerkers. We zijn een financieel gezonde organisatie, waarin kwaliteit een vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijkse werk.

De raden van Pleyade bij elkaar
2

3.1 Reflectie op de doelen uit het Pleyadeplan 2022-2023

3.1.1 Horen en gehoord worden

Doel: we vinden het belangrijk om informatie op te halen bij de medewerkers zodat we beleid maken en beslissingen nemen die rekening houden met de praktijk en passen bij de visie.

Op diverse manieren is de afgelopen periode gewerkt aan het versterken van het gevoel dat medewerkers gehoord worden. Voorbeelden zijn: informeel bestuursoverleg op locatie, de staffunctionarissen en managers die frequent op de woonlocaties aanwezig zijn, het reeds genoemde Pleyade-event Pak De Regie, het ontwikkelen van een nieuwe vorm van de wijze waarop ervaringen van medewerkers in beeld worden gebracht, de zoektocht naar een nieuwe gesprekscyclus en manieren om ervaringen van medewerkers te verzamelen en door het betrekken van medewerkers bij diverse projectgroepen, werkgroepen en commissies.

3.1.2 Gezonde medezeggenschap

Doel: we vinden het belangrijk dat we kunnen afstemmen met een vertegenwoordiging van bewoners en medewerkers. Buiten de formele overlegstructuur is het bij ons gebruikelijk dat de raad van toezicht, het bestuur, het management en de medezeggenschap regelmatig aanwezig zijn op de locaties om eens rond te lopen, de sfeer te proeven en aanspreekbaar te zijn voor bewoners en medewerkers.

De nieuwe medezeggenschapsregeling centrale cliëntenraad is in 2022 vastgesteld. Medezeggenschap van bewoners wordt op elke locatie op een passende manier uitgeoefend. Dat kan zijn via directe inspraak of door middel van een vertegenwoordigende raad. De medezeggenschap op de woonlocaties is daarom veelkleurig, bijvoorbeeld een raad van bewoners, een familiepanel of een stamtafel. Alle lokale raden hebben een direct advies- of instemmingsrecht over onderwerpen die hun levenssfeer en kwaliteit van zorg raken. De centrale cliëntenraad vertegenwoordigt de bewonersbelangen in de overkoepelende onderwerpen.

De ondernemingsraad is versterkt en is steeds meer zichtbaar voor de achterban, doordat zij on tour gaan en frequenter informatie delen op het sociale intranet. De ondernemingsraad heeft commissies gevormd om efficiënter en beter een dialoog te kunnen voeren over de belangrijkste aandachtsgebieden van de raad.

De professionele adviesraad heeft in 2022 een herstart gemaakt na wisselingen in de samenstellingen. Ondersteund door een trainer, heeft de raad gezocht naar manieren om haar deskundigheid beter tot zijn recht te laten komen. Als resultaat daarvan houdt de raad zich bezig met minder abstracte en veelomvattende thema’s. Een voorbeeld is dat de raad zich richt op de multidisciplinaire samenwerking op een locatie. Ook hebben de professionele adviesraad en de ondernemingsraad de samenwerking gezocht, om elkaar te versterken en beter op de hoogte te zijn van elkaars bezigheden.

3.1.3 Lerend netwerk

Doel: wij zien onszelf als een waardevolle partner in de regio. Ons netwerk is van belang en de samenwerking die daaruit voortvloeit draagt eraan bij om een gezond bedrijf te blijven omdat we met elkaar kunnen leren en reflecteren. De netwerken waarin wij participeren, richten zich niet alleen specifiek op ouderenzorg. We leren van organisaties die meer gericht zijn op wonen en welzijn en minder op zorgen. We wisselen ook intern vaker ervaringen uit en leren zodoende van elkaar.

Wij werken graag samen en delen informatie waar nodig. Samenwerking is gericht op de relatie en de overtuiging dat wij altijd van elkaar kunnen leren. Samenwerken en delen neemt in de samenleving een steeds grotere rol in en wij geloven dat dit ook geldt op zakelijk vlak in het zorglandschap. We kijken breder naar organisaties waar we van kunnen leren. Ons netwerk is van belang en de samenwerking die daaruit voortvloeit draagt eraan bij om een gezond bedrijf te blijven, omdat we met elkaar kunnen leren en reflecteren.

Voorbeelden van externe netwerken waarin wij in 2022 actief zijn geweest, zijn: kennisnetwerk dementie, regionale samenwerking met Rijnstate en collega VVT-organisaties, uitwisseling met collega-organisaties op gebied van innovatie, intervisie met collega-bestuurders, intervisie met collega-managers, kennisdeling met Waalboog op gebied van ondersteuning en begeleiding voor jonge mensen met dementie en de Vitesse Business Academy. Daarnaast is kennis gedeeld met stakeholders tijdens het Pleyade Event ‘Pak.De.Regie’ en is door de bestuurder op een universiteit gesproken over de toekomst van de ouderenzorg.

3.1.4 Thuisgoed

Doel: wij willen samenwerken met partijen die de visie op leven en wonen delen. Per locatie wordt in beeld gebracht welke veranderingen in de inrichting, voorzieningen, situering gewenst en mogelijk zijn, wat de kosten zijn en welke partners deze ontwikkeling willen ondersteunen. Dit alles met als doel op elke locatie zo dicht mogelijk te komen bij de visie op leven en wonen, rekening houdend met de (on)mogelijkheden van het gebouw.

Wij beschikken over een lange termijn huisvestingsplan, een meerjaren onderhoudsplan en een meerjaren verduurzamingsplan. Samen met de visie op wonen & vastgoed vormt dit de basis voor nieuw- en verbouwplannen. Meer hierover is te lezen in paragraaf 1.1.3.

Wij worden regelmatig benaderd om lokale initiatieven te ondersteunen of partner te worden, bijvoorbeeld in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Het gaat hierbij om kleinschalige nieuwbouw, bedoeld voor hulpbehoevende ouderen. De initiatieven zijn passend bij de visie van Pleyade, de bedoeling is dat ouderen met passende ondersteuning kunnen blijven wonen in hun eigen dorp.

3.1.5 Innovatie

Doel: we denken in oplossingen en uitdagingen in plaats van in problemen en zodoende proberen we nieuwe dingen uit en maken we bestaande dingen beter. Mede door het inzetten van technologie en de positionering van innovatie in de organisatie proberen we het lerend vermogen van medewerkers te vergroten.

Innovaties gericht op de individuele bewoner zijn reeds beschreven in paragraaf 1.1.4. Daarnaast is geïnvesteerd in het verbeteren van de ICT-omgeving met als doel om deze omgeving veiliger en beter te maken voor de gebruiker. In september 2022 is de nieuwe persoonlijke werkomgeving (Werkpleyn) door alle medewerkers in gebruik genomen.

Bestuurder en communicatieadviseur bekijken samen magazine Yade
5

3.1.6 Financiën

Doel: wij gaan verantwoord en proactief om met de aan ons toebedeelde (financiële) middelen. We vinden het idee van een jaarlijkse, statische begroting achterhaald en voeren een continue dialoog over de inzet van de beschikbare budgetten.

Meerdere keren per jaar worden forecastgesprekken gevoerd tussen raad van bestuur, de concerncontroller en het management van de verschillende locaties. Hierin wordt gesproken over enerzijds de realisatie tot op heden, maar vooral ook de gewenste en noodzakelijke stappen voor de komende periode. In het komende jaar vindt een verschuiving van de forecastgesprekken van concern- naar gebiedsniveau plaats. Hierbij zijn de manager, de teamhoofden die door de manager worden aangestuurd, een business controller, een HR-adviseur en een adviseur kwaliteit en beleid betrokken.

De jaarcijfers laten zien dat wij er goed voor staan, de financiële resultaten zijn goed en we zijn volop in ontwikkeling. Tevens is een analyse gemaakt van de impact van de tariefdalingen met betrekking tot de NIC en NHC per 2024. Wij maken ons zorgen over de impact van deze dalingen. Een verder risico dat wij zien, zal elke organisatie op dit moment bemerken. Het betreft de discrepantie tussen de ontvangen tarieven en de stijgende kosten. De kostenstijging zien we vooral in de loonsverhoging voortkomend uit de CAO-afspraken, de energielasten en de algehele kostenstijgingen van producten en diensten.

3.1.7 Kwaliteit

Doel: we gaan veelvuldig en vanzelfsprekend het gesprek aan met de bewoner, naasten en medewerkers. Wat we zien en wat we horen bekijken we kritisch en is de basis voor continue verbetering. Kwaliteit is onderdeel van het dagelijkse werk, het is aan de teams om de vastgestelde kaders in te vullen. De instrumenten van het kwaliteitssysteem, zoals externe audits en het in beeld brengen van ervaringen van bewoners en medewerkers, worden vernieuwd, zodat deze instrumenten aansluiten bij de behoefte van de teams.

In het afgelopen jaar zijn onze kwaliteitsinstrumenten vernieuwd. De instrumenten hebben met elkaar gemeen dat deze primair voor de teams zijn bedoeld. We willen dat de teams een goed zicht hebben op de ervaren kwaliteit. Denk daarbij aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving van de bewoner en de werk- en leeromgeving van de medewerker. De instrumenten leveren de teams informatie op waar zij van kunnen leren en waarmee zij de kwaliteit verder kunnen ontwikkelen. Bij de kwaliteitsinstrumenten ligt de nadruk niet op cijfers, maar op het verhaal van de bewoner, hun naasten, de medewerkers en het team. We zijn er namelijk van overtuigd dat kwaliteit zich moeilijk laat vangen in cijfers. Een cijfer vertelt in elk geval niet het hele verhaal en de achtergrond is nodig om cijfers te begrijpen en te kunnen leren en ontwikkelen. De eerste teams hebben ervaring opgedaan met kwaliteitsgesprekken, het ervaringengesprek (zie ook paragraaf 1.1.2) en de kwaliteitsmeter.

In de eerste helft van 2022 zijn bij wijze van pilot twee audits in een nieuwe stijl gehouden, het kwaliteitsgesprek, waarbij de auditoren aan de hand van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg en het toetsingskader IGJ op onderzoek uitgingen bij een team. Na deze pilot heeft een evaluatie plaatsgevonden. We zijn tevreden over de samenwerking met de externe auditoren en hebben een overeenkomst voor 2023 en 2024 getekend. In die periode worden kwaliteitsgesprekken op alle locaties gehouden, in een aangepaste vorm. Naar aanleiding van de evaluatie is het programma van het kwaliteitsgesprek namelijk aangepast, zodat de ervaringen van bewoners een substantiële rol krijgen, zoals bij aanvang van de pilot al de bedoeling was.

Een gehele dag staat nu in het teken van het ophalen van ervaringen van bewoners door de auditoren. De tweede dag wordt met de medewerkers gesproken. De terugkoppeling van de uitkomsten vindt niet plaats in de vorm van een traditioneel auditrapport, maar in de vorm van een sessie waarin de bevindingen met alle betrokkenen worden besproken en gezamenlijk een plan wordt gemaakt voor het vervolg. Centrale vragen zijn: waar genieten de bewoners van? Waar is het team trots op? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Is de basis op orde? Wat kan het team nog leren en verder ontwikkelen? Het kwaliteitsgesprek kan gezien worden als de opvolger van de HKZ-audits. Een belangrijk verschil is dat bij het kwaliteitsgesprek één team gedurende drie dagen centraal staat, terwijl bij de HKZ-audits elke locatie slechts eenmaal per drie jaar kort werd bezocht. Hierdoor ontstaat een veel uitgebreider beeld van de kwaliteit op de locaties, waarmee de teams hun voordeel kunnen doen. Een ander groot verschil is de prominente rol voor de ervaringen van bewoners.

De kwaliteitsmeter is een tool waarmee teams zelf metingen kunnen uitvoeren, op verschillende thema’s. In eerste instantie bevat de kwaliteitsmeter vragenlijsten op het gebied van methodisch werken met het dossier, medicatieveiligheid, hygiëne & infectiepreventie, eigen regie en Wet zorg en dwang. De kwaliteitsmeter is een dynamisch instrument: minimaal jaarlijks worden de kwaliteitsmeter en vragenlijsten geëvalueerd door de adviseurs kwaliteit en beleid met de gebruikers: zijn aanpassingen aan de bestaande vragenlijsten gewenst en willen we vragenlijsten op andere thema’s ontwikkelen? Zodoende ontstaat een bibliotheek aan al dan niet verplicht te meten thema’s. In 2022 hebben twee teams meegewerkt aan het ontwikkelen van de kwaliteitsmeter en het testen van de vragenlijsten. Begin 2023 wordt een besluit genomen over ingebruikname van de kwaliteitsmeter. Samen met het ervaringengesprek is de kwaliteitsmeter te zien als de vervanger van het dashboard kwaliteit & veiligheid. De kwaliteitsmeter bevat meer thema’s dan het dashboard en de bestaande vragenlijsten zijn sterk verbeterd. Dit leidt ertoe dat teams meer bruikbare informatie krijgen om te kunnen leren en verbeteren.

Jaarverslagpleyade.nl gebruikt cookies

Om de website gemakkelijker en persoonlijker te maker, gebruiken we cookies en vergelijkbare technieken. U kunt altijd zelf kiezen welke soorten cookies u wilt toestaan.  Lees hierover meer in de cookieverklaring.