Selecteer een artikel
Bewoners in het zonnetje
Op 17 januari 2024 vond het bewonersgala Pleyade Live! plaats in Hotel Papendal in Arnhem. Zo’n 450 bewoners van alle woonlocaties waren er met een naaste voor een feestelijke middag. Op de woonlocaties werden activiteiten georganiseerd voor de bewoners die niet meekonden of -wilden. Sandra IJsveld, teamhoofd Facilitair en Helga van den Aardweg, activiteitenbegeleider op Thuvine, waren allebei lid van de projectgroep Bewonersgala. Ze blikken terug op een mooie dag vol glimlachende bewoners en medewerkers.
Sandra IJsveld, teamhoofd Facilitair
“Als ik terugdenk aan die dag, krijg ik nog een warm gevoel vanbinnen. Iedereen was zo positief en enthousiast. Daar doe je het allemaal voor!”
“Als ik terugdenk aan die dag, krijg ik nog een warm gevoel vanbinnen. Iedereen was zo positief en enthousiast. Daar doe je het allemaal voor”, vertelt Sandra. Samen met Helga en de rest van de projectgroep Bewonersgala van zo’n dertig collega’s en de Holland Art Group (HAG) organiseerde ze het evenement voor bewoners bij Pleyade.
“Het gaat er vooral om dat de bewoners even uit hun eigen leefomgeving komen en in het zonnetje gezet worden. De vorige editie was in december 2019, maar dat is al zo’n drukke maand, dus hebben we nu gekozen voor januari. Een nieuwjaarsfeestje”, zegt ze. Al in de zomer van 2023 startten de eerste voorbereidingen voor het gala.
“Het is een hele organisatie: we hebben kleine groepjes gemaakt die allemaal verantwoordelijk waren voor een deel van het programma. De ene voor de eetbeleving, de ander voor het busvervoer, weer een ander voor de kappers en visagisten die op de dag zelf op de woonlocaties zouden komen”, vertelt Sandra.
“Ook regelden we voldoende artsen en collega’s voor in de bus en op de woonlocaties. Op Hotel Papendal hadden we twee hotelkamers tot onze beschikking zodat mensen zich even konden terugtrekken als het wat veel werd. Als thema hebben we gekozen voor jaren ’30-stijl. Dit werd doorgevoerd in de muziek en de aankleding.”
Communicatie in de organisatie
“De genodigden hebben allemaal persoonlijk een uitnodiging in de brievenbus ontvangen. Ook deze was in de jaren ’30-stijl. De bewoners die naar het gala wilden konden zich aanmelden. Op basis van de aanmeldingen zijn de kappers, visagisten en het vervoer geregeld. Alles was tot in de puntjes geregeld”, vertelt Helga.
Op de woonlocaties organiseerden de activiteitenbegeleiders een gezellige middag voor de bewoners die thuis bleven en er zin in hadden. Op de ene woonlocatie was er een muziekmiddag, op de andere organiseerden ze een spelletjesdag. Ook zorgden ze voor extra aandacht voor het eten. “Er was zelfs een bewoner die zei: ‘Ze mogen iedere dag wel een gala organiseren, dan krijgen wij altijd zulk lekker eten”, lacht ze. “Je wilt natuurlijk ook een feestje op de woonlocatie houden, maar sommigen hebben bewust gekozen niet mee te gaan omdat er te veel prikkels zijn. Dus daarin hebben we een middenweg gezocht en gevonden.”
“Er was zelfs een bewoner die zei: ‘Ze mogen iedere dag wel een gala organiseren, dan krijgen wij altijd zulk lekker eten.”
Helga van den Aardweg, activiteitenbegeleider op Thuvine
Mooiste pak aan
De dag van het gala stond ’s ochtends vroeg al in het teken van een bezoek aan de kapper en visagist op de woonlocatie, de mooiste jurken en pakken en met z’n allen met de bus naar Hotel Papendal. “Dat is ook een hele organisatie, om iedereen op tijd in de bus te hebben. De naasten die mee waren, kwamen op eigen gelegenheid naar Hotel Papendal”, zegt Helga.
Bij aankomst bij Hotel Papendal, werden de jassen aangenomen van de bewoners.
“Allemaal heel sjiek. Er speelde een bandje bij binnenkomst. Eerst kregen ze koffie, thee of chocolademelk met iets lekkers, daarna werden ze begeleid naar hun tafels. De hele zaal was mooi aangekleed en iedereen zag er geweldig uit. Aan de tafels kregen ze een bubbeltje met of zonder alcohol en was er een welkomstwoord vanuit het management. Muziek van Frank Sinatra speelde op de achtergrond en toen begon het diner rond 16 uur”, vertelt Sandra.
“Tussen de gangen door was er telkens muziek, van een Dixieband tot een harpiste, allemaal zo mooi. Aan het einde kwamen de ‘gouwe ouwe’ en meezingers aan bod en gingen sommigen in de polonaise de zaal rond”, lacht Sandra. “Tegen 19 uur was het afgelopen en waren de bewoners helemaal op.
Na de koffie en thee werden ze onder begeleiding van een dweilorkest naar de bus gebracht en ging iedereen naar huis.
Ik heb het niet droog gehouden hoor, toen ik dat allemaal zo zag. Wat een ontlading, daar werk je dan een half jaar naar toe.”
“Een bewoonster vertelde me na afloop dat ze zich echt de koningin had gevoeld, ze had ook zo’n mooie lange blauwe jurk aan. Heel prachtig. Ze hebben echt genoten allemaal. Ook de collega’s hebben het echt als een feestje ervaren, gaven ze terug. Gewoon alles was mooi. Iedereen kijkt er met veel plezier op terug.”