Selecteer een artikel
Meer betrokkenheid in het team
Pleyade heeft er sinds oktober 2024 een nieuwe functie bij: coördinator Welzijn. Deze coördinatoren welzijn begeleiden per gebied (zo’n vier woonlocaties) de zorggezellen en vrijwilligers. Deze functie is erbij gekomen om meer betrokkenheid te creëren bij collega’s. Mardy Dekker, coördinator Welzijn voor gebied Liemers en Nancy Raben, teamhoofd Thuvine vertellen over deze nieuwe manier van werken.
Nancy Raben, teamhoofd Thuvine
“Voor bewoners zijn zorggezellen en vrijwilligers heel belangrijk. Even een praatje maken, een stuk wandelen. Aandacht is zo essentieel.”
“Voor de bewoners zijn de zorggezellen en vrijwilligers heel belangrijk; even een praatje maken, een stuk wandelen, samen de krant lezen of boodschappen doen. Soms zelfs mee naar een ziekenhuisafspraak. Aandacht is zo essentieel. Dat neemt de eenzaamheid voor een groot deel al weg bij mensen. Iedere bewoner heeft vanuit Pleyade recht op ondersteuning van een zorggezel”, vertelt Nancy Raben.
Vrije functie
“De zorggezellen en vrijwilligers hadden een redelijk vrije functie. Ze mochten zelf kiezen wanneer ze kwamen, wel in overleg met de bewoner natuurlijk, maar zonder vast rooster. Dat is nu aangepast naar werken met roosters en minder vrijblijvende afspraken”, vertelt Mardy Dekker.
“Doordat het zo vrij was, voelden de zorggezellen en vrijwilligers zich niet echt onderdeel van het team. Als je een uurtje komt wandelen met een bewoner en dan weer gaat, voel je je minder betrokken”, zegt ze. “Terwijl het juist heel belangrijk is wat ze doen. We kijken naar de individuele wens van de bewoner, daar zetten we de zorggezel of vrijwilliger op in. Veel bewoners hebben de behoefte hun verhaal te delen met iemand anders dan hun familie. Sommigen hebben zelfs geen familie, dan is een zorggezel extra fijn. Daarnaast horen vrijwilligers en zorggezellen veel van de bewoners, omdat ze langere tijd samen zijn”, zegt ze.
“Zorgmedewerkers komen veel gerichter binnen bij bewoners, om zorg te verlenen. Maar zorggezellen en vrijwilligers hebben meer tijd en daardoor horen ze meer wat er speelt bij de bewoners. Vaak zijn de vrijwilligers bij de activiteitenbegeleiding aangesloten, die vinden het fijner om in een groep te werken. De zorggezellen zijn meer voor het één-op-één contact met de bewoners.”
“Ik ben een tot twee keer per week aanwezig op een locatie. Dat schakelt veel makkelijker en mensen voelen zich veel meer gezien en gehoord. Dat is belangrijk.”
Mardy Dekker, coördinator Welzijn voor het gebied Liemers
Meer onderdeel van het team
Het team dat onder Mardy valt, bestaat uit de zorggezellen en de vrijwilligers. Om te zorgen dat zorggezellen en vrijwilligers meer onderdeel van het team zijn, is de functie coördinator welzijn vorig jaar in het leven geroepen. “Hiervoor waren dat twee functies: coördinator zorggezellen en consulent Vrijwilligerswerk. Ik was voorheen ook consulent. Maar we hadden zoveel teams onder ons, dat er weinig binding was met de zorggezellen en vrijwilligers.
Onderling hadden ze ook minder contact”, vertelt Mardy. “Daarom is deze functie per oktober 2024 opgezet en in december is het hele team gestart. Pleyade werkt in vier gebieden: de Liemers en drie gebieden in Arnhem en omgeving. Onder elk gebied vallen een aantal woonlocaties en ieder gebied heeft nu een coördinator welzijn.”
Makkelijker schakelen
Mardy: “Ik ben een tot twee keer per week op de verschillende woonlocaties in de Liemers en daardoor weten collega’s mij veel sneller te vinden. Niet alleen de zorggezellen en vrijwilligers, maar ook zorgmedewerkers, activiteitenbegeleiders en teamhoofden.”
“Dat is veel makkelijker schakelen en mensen voelen zich veel meer gezien en gehoord. Dat is belangrijk. Daarnaast zijn we begonnen met scholingen aanbieden aan zorggezellen, zodat ze bijvoorbeeld goed kunnen omgaan met dementie en de bewoner nog beter begrijpen.”
In haar nieuwe functie is Mardy vooral bezig met het in kaart brengen welke bewoner al een zorggezel heeft en welke bewoner nog niet. In totaal zijn er 32 zorggezellen in de Liemers, waarvan zo’n vijftien op Thuvine. “Een groot onderdeel hiervan is: iedereen meenemen in het proces. Ook maken we de afspraken wat minder vrijblijvend, in het belang van de bewoners”, vertelt ze. “Soms komt er vanuit een EVV’er, verpleegkundige, arts of psycholoog een vraag om een zorggezel aan een bewoner te koppelen. Dan is het meestal een concrete vraag. Bijvoorbeeld bij het helpen van een dagritme opzetten, of een tolk die helpt met de taal van een bewoner. Zo kunnen we voorkomen dat mensen niet vereenzamen”, vertelt Mardy.
Ook hoort Nancy bij de stamtafel-bijeenkomsten (gesprekken met bewoners en collega’s over hoe het gaat met hen en op de woonlocatie) eens per kwartaal van bewoners terug waar ze behoefte aan hebben. “Ik ga bij alle teams aan tafel om te horen wat er speelt. Sommige bewoners vertellen dan dat ze best eenzaam zijn en geen netwerk meer hebben. Ze willen graag iemand die met hen de deur uit gaat en dat geef ik weer door aan de coördinator Welzijn.”
Aanwezig zijn
“Het belangrijkste is dat Mardy echt aanwezig is op de woonlocaties. Ik zie haar geregeld en de andere collega’s ook. Ze gaat in gesprek. Ook de zorggezellen merken de verandering. Ze komen graag even langs bij Mardy om te kletsen en wat te bespreken. Ook voor de vrijwilligers is het fijn dat ze hier zit, die willen liever iemand in het echt spreken, dan appen”, zegt Nancy. “De lijntjes zijn korter geworden en dat merkt iedereen op de woonlocaties. Zo kunnen we de extra aandacht geven aan de bewoner; daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”