Selecteer een artikel
Warm welkom
In 2024 is het nieuwe tweehoofdige bestuur van Pleyade gestart. John Olde Olthof en Esther van het Erve vormen de nieuwe Raad van Bestuur en namen het stokje over van interim-bestuurder Theo de Kool. In de eerste maanden hebben ze kennisgemaakt met de organisatie. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan met de strategie van Pleyade voor de komende jaren: de Reis van de toekomst. John en Esther delen hun kijk op Pleyade en de toekomst van de ouderenzorg.
Om Pleyade goed te leren kennen bezochten John en Esther alle locaties. Ook liepen ze mee met een aantal collega’s om een goed beeld te krijgen van alle werkzaamheden. De animo van collega’s om te laten zien hoe hun dag eruitzag was groot. ”Het is fijn dat we meteen een warm welkom kregen.”
John Olde Olthof, Raad van Bestuur
“Er liggen mooie uitdagingen voor ons, want er komen veranderingen in de ouderenzorg aan die nodig zijn om toekomstbestendig te zijn en blijven”
“De grote groei van ouderen vraagt namelijk om een andere manier van zorg verlenen en meer samenwerken vanuit de buurt en regio.”
Esther van het Erve, Raad van Bestuur
Fijn thuis wonen
“Voor de toekomst van de ouderenzorg is het van belang dat mensen zo lang, fijn en veilig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarbij zijn alle betrokken organisaties in de regio nodig, waaronder woningcorporaties, zorgorganisaties, buurtbewoners en welzijnsorganisaties. Daarnaast is het belangrijk om in te zien dat bewoners ertoe doen, dat ze het ook zelf fijn vinden zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven. In de buurt zijn er oudere bewoners die vrijwilligerswerk doen bijvoorbeeld, die zo juist anderen weer kunnen helpen”, vertelt John.
Esther vult aan: “We kunnen de zorg niet in blijven richten zoals we jarenlang hebben gedaan. Het personeelstekort is een serieus probleem in de zorg en er zijn straks twee keer zoveel ouderen in de maatschappij. Daarom streven we naar ouder worden, zelfstandig samen in de buurt. Al dan niet met technologische ondersteuning en vooral in verbinding met naasten en het sociale netwerk.”
Strategie voor 2040
De urgentie om als Pleyade stappen te zetten en de toekomst van de ouderenzorg goed onder de loep te nemen, voelen John en Esther allebei dus sterk. In het ontwikkelen van een nieuwe visie en strategie richten ze zich daarom ook meer op de lange termijn dan op de komende vijf jaren. 2040 is het jaartal dat ze voor ogen houden. De verwachting is dat dan het aantal ouderen op de het hoogtepunt is en daarna zeker 20 jaar op dat hoge niveau zal blijven.
“Maar het is geen visie van het bestuur alleen, we wilden collega’s betrekken bij het ontwikkelen van een strategie. Juist omdat zij weten wat er in de organisatie leeft, wat er bij bewoners speelt en hoe het is om in de zorg te werken”, deelt John. “Een strategie klinkt zo bestuurlijk, dus we hebben het de Reis van de toekomst genoemd. Daarin zijn we met zo’n vijfhonderd collega’s het gesprek aangegaan en hebben input opgehaald.”
Pleyade Campings
Een belangrijk onderdeel van de Reis van de toekomst, waren de Pleyade Campings die op verschillende woonlocaties zijn georganiseerd. In totaal waren er dertien campingsessies, voor medewerkers, teamhoofden, stakeholders, vrijwilligers, de medische vakgroep en paramedici. “De conceptverhaallijn hebben we met het management uitgedacht en daar is een animatievideo van gemaakt. Daarmee startten we de campingsessies: hoe ziet het eruit wanneer een oudere thuis blijft wonen, zoveel mogelijk zelfstandig, en meedoet in de maatschappij, ondersteund al dan niet door technologie en met een sociaal netwerk?”, vertelt Esther.
“Daarna hadden we tijdens de sessies een aantal stellingen waarop collega’s met ‘petje op, petje af’ konden reageren en gingen ze in groepen actief aan de gang met een praatplaat. Op die plaat stond een buurt getekend met verschillende persona’s (personen die in de wijk een rol spelen). Zo gingen de collega’s samen in gesprek over waar ouderen komen te wonen, wat mensen voor elkaar kunnen betekenen en wat de rol van een verpleeghuis in zo’n buurt is”, zegt ze.
“Collega’s gingen creatiever denken en uiteindelijk vonden nog maar weinig mensen dat ouderen meteen in het verpleeghuis moeten wonen. Ook kregen ze na zo’n twee uur durende sessie door dat het anders moet in de zorg. Ze realiseerden zich meer dat er echt veel te wachten staat.”
“Wij geloven erin dat als je bewoners laat zien dat zelfstandigheid belangrijk is, dat ook voor medewerkers geldt. Dus verantwoordelijkheden bij collega’s en teams in plaats van een centraal gestuurde organisatie.”
John Olde Olthof, Raad van Bestuur
Kernwaarden vanuit medewerkers
“Aan het einde van de sessies kon iedereen een kaart inleveren en daar een woord opschrijven dat voor hen paste bij de toekomst van Pleyade. Daar hebben we onze kernwaarden uit gekozen. ‘Zelfstandig’ en ‘samen’ kwamen veel terug, net als ‘doen’. Dat vind ik heel mooi, dat die kernwaarden echt vanuit de collega’s kwamen”, vertelt John.
“Wat er tijdens die sessies is gedeeld, hebben collega’s opgehaald en met het managementteam samen hebben wij daar een strategie van gemaakt. Daarbij hebben we de Centrale Cliëntenraad, Raad van Toezicht en ondernemingsraad betrokken. Die waren ook bij de sessies natuurlijk, maar het is belangrijk om die raden mee te nemen in de koers”, gaat hij verder.
“Wij geloven erin dat als je bewoners laat zien dat zelfstandigheid belangrijk is, dat ook voor medewerkers geldt. Dus verantwoordelijkheden bij collega’s en teams in plaats van een centraal gestuurde organisatie. Het samenwerken is van groot belang en de collega’s zijn uiteindelijk in de buurten en op de woonlocaties. Zij spreken de bewoners en staan het dichtstbij”, zegt John.
Ook de taal die er in de organisatie wordt gesproken, is volgens Esther essentieel. “We hebben het nu bijvoorbeeld over bewoners, maar dat kan ook een inwoner zijn, dan houd je het breder: in de buurten op woonlocaties. Daarnaast klinkt verhuizen anders dan inhuizen, zo sluiten we aan bij de bewoner en kijken we continu wat onderdeel van de strategie kan zijn.”
Reis van de toekomst
In december 2024 heeft de Raad van Bestuur de strategie afgerond en nu ligt de Reis van de toekomst klaar. “We worden erg gedreven door het brede maatschappelijke belang in de ouderenzorg; bewoners zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen met de juiste zorg en ondersteuning (vanuit het netwerk). Pleyade speelt daar een grote rol in, maar we moeten verder kijken dan alleen onze eigen organisatie”, zegt John.
“Dat grotere belang in de samenleving staat voorop. We hebben al veel stappen gemaakt in ‘eigen regie’ binnen Pleyade en nu we dat bereikt hebben, pakken we door. Van ‘eigen regie’ naar zelfstandigheid. Meer samenwerken in de regio en buurten en inzetten op de arbeidsmarkt. Hoe houden we onze collega’s in de zorg? Hoe zorgen we dat we iedereen van de juiste zorg kunnen voorzien? En hoe blijft de zorg aantrekkelijk? Daar gaan we in onze reis ook mee aan de gang. Dat is belangrijk voor de toekomst namelijk.”