Selecteer een artikel
Welzijn als thema voor workshops en trainingen
In 2024 is de werkgroep Pleyade Vitaal in het leven geroepen. Deze diverse groep collega’s zorgt ervoor dat het belangrijke thema ‘welzijn’ centraal staat binnen Pleyade. Afgelopen jaar zijn er diverse workshops voor medewerkers georganiseerd op de woonlocaties. Daarnaast waren er enkele online workshops en introduceerde de werkgroep een training voor vitaliteitsgesprekken voor leidinggevenden. Marieke Kooijmans–Smits, adviseur HR en Nancy Serne, teamhoofd in opleiding, zitten in de werkgroep en delen de opbrengsten.
Nancy Serne, teamhoofd in opleiding
“We zetten in op het belang van de medewerkers. De werkdruk en mentale en fysieke gesteldheid zijn onderwerpen die we vaak terug hoorden, daar hebben we het aanbod op afgestemd. “
Mentaal welzijn, gezondheid en bewegen
“Het welzijn van medewerkers; werkplezier hebben en goed in je vel zitten, is een heel belangrijk thema. Werk-privé-balans, genoeg bewegen, mentale gezondheid zijn allemaal onderwerpen die we onder de aandacht willen brengen bij collega’s”, vertelt Marieke.
“In 2023 zijn we vanuit HR al met de vitaliteitsscan gestart. De scan hield in dat collega’s een vragenlijst over hun fysieke en mentale gezondheid kregen en daarna een gezondheidscheck op een woonlocatie konden krijgen.
Uit die resultaten bleek dat thema’s als mentaal welzijn, gezondheid en bewegen een rol speelden bij collega’s. Daar hebben we in 2024 op ingezet met de werkgroep Pleyade Vitaal en onder meer workshops voor collega’s opgezet, gericht op de behoeftes die er zijn.”
De werkgroep Pleyade Vitaal is voor 2024 en 2025 aangesteld om vitaliteit meer op de agenda te zetten binnen Pleyade. De werkgroep bestaat uit een aantal zorgmedewerkers, teamhoofden, een inkoper, een diëtiste, twee leden uit de OR en HR.
Vitaliteit onder de aandacht
“Om een zo groot mogelijke groep collega’s te bereiken, hebben we een programma opgezet met diverse workshops. Met de organisatie ‘Bewegen Werkt’, die ook de vitaliteitsscan deed, hebben we gekeken welke workshops geschikt zijn. Marieke heeft een presentatie gegeven aan het MT met de plannen en daarna gingen we aan de slag”, vertelt Nancy.
Per woonlocatie konden collega’s kiezen uit zo’n twaalf workshops, variërend van stoelyoga, energiek door de overgang, voeding en werkgeluk tot een actieve of mindful wandeling. Collega’s mochten een top drie samenstellen uit de workshops en de meest populaire werden gegeven. “In totaal hebben we 22 workshops gegeven, wandelen en stoelyoga waren erg populair. Het heeft wel wat tijd gekost om collega’s bewust te maken van het bestaan van de workshops. Met flyers, posters en via intranet hebben we gecommuniceerd dat de workshops er waren. Ook hebben we een flyer op het huisadres laten bezorgen”, vertelt Marieke.
Belang van medewerkers voorop
“We zetten in op het belang van de medewerkers. De werkdruk en mentale en fysieke gesteldheid zijn onderwerpen die we vaak terug hoorden, daar hebben we het aanbod op afgestemd. “Bij mindful wandelen kwamen mensen meer tot rust, bij de actieve wandelingen was er juist meer focus op het bewegen. We hebben veel positieve reacties gehad van collega’s die meededen. Het was locatie-overstijgend, dus zo kwamen ze ook met andere collega’s in gesprek. Bij die wandelingen kwamen zo’n twintig collega’s per keer”, vertelt Nancy.
“Vitaliteit is geen tijdelijk onderwerp, daarom is het zo belangrijk om er blijven aandacht aan te besteden”
Marieke Kooijmans-Smits, adviseur HR
Uitdaging
“Het was wel een uitdaging om alle collega’s de ruimte te bieden om mee te doen aan een workshop. Veel collega’s hebben wisselende diensten waardoor een uurtje blokken niet altijd even makkelijk is. Ook voor collega’s met een volle agenda bleek het inplannen een karwei. Ook merkten we dat de reisafstand een drempel was, de workshops werden niet op elke locatie gegeven”, zegt Marieke.
“We hebben ook een online workshop ‘Slapen en onregelmatig werken’ aangeboden, maar daar werd niet veel gebruik van gemaakt. Daarom zetten we in 2025 meer in op workshops voor teams, waardoor het wellicht wat makkelijker is om na een overleg meteen met z’n allen een workshop te doen.”
Vitaliteitsgesprekken
Naast de organisatie van de workshops, heeft de werkgroep een training voor leidinggevenden geregeld. “Als leidinggevende speel je een belangrijke rol in de vitaliteit van de medewerkers. Motivatie, werkgeluk en gezondheid zijn thema’s die je bespreekt met medewerkers. Als je gezond en fit bent, meer werkplezier hebt, is er ook minder verzuim. We willen echt inzetten op preventie”, vertelt Nancy.
“Daarom hebben we een training van twee dagdelen georganiseerd voor leidinggevenden bij Pleyade. De training ging over hoe zij, door het voeren van waarderende gespreksvormen, het verschil kunnen maken aan de gezondheid, motivatie en werkplezier van een medewerker. Het heeft mij erg geholpen. Ik voer nu anders een gesprek. Wanneer ik een medewerker eerder vroeg welk cijfer hij of zij het werk gaf en dat was een 7, dan vroeg ik vooral waarom het geen 8 was en wat er beter kon. Nu vraag ik waarom het geen 6 is, wat maakt dat het een 7 is en wat er goed gaat. Dat is veel positiever en niet alleen ingestoken op ‘het kan altijd beter’”, zegt ze.
Het vitaliteitsgesprek sluit daarin mooi aan op het vernieuwde jaargesprek, dat ook meer ingestoken is op de beleving van de medewerker en zijn of haar werkgeluk. “Dat is de rode lijn waar we naartoe willen: voor alle collega’s is vitaliteit een belangrijk onderwerp. We zetten telkens stapjes in de goede richting”, zegt Marieke.
“Dat begon met de vitaliteitsscan in 2023 en de Me-Time-gesprekken. Deze Me-Time gesprekken zijn met een onafhankelijke coach, die in één of twee gesprekken meedenkt en praat met een medewerker die even vastloopt.
In 2024 zijn de workshops en de training geïntroduceerd en zien we dat er al dertig mensen een Me-Time-gesprek hebben gevoerd. In 2025 komt er weer een vitaliteitsscan en zetten we in op teamworkshops. Zo gaan we telkens vooruit en zijn we preventief bezig. Vitaliteit is geen tijdelijk onderwerp, daarom is het zo belangrijk om er blijvend aandacht aan te besteden”, geeft Marieke aan.