Selecteer een artikel
Goed voorbereid
Op 5 november 2024 bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een aangekondigd bezoek aan de wijkverpleging van Pleyade. Tijdens het bezoek beoordeelde de inspectie de kwaliteit van zorg aan de hand van verschillende normen. Uit het bezoek bleek dat Pleyade grotendeels voldoet aan de gestelde normen. De inspectie benadrukte diverse positieve aspecten en noemde enkele verbeterpunten. Liesbeth Maasland, wijkverpleegkundige en Simone Arissen, casemanager Dementie, waren betrokken bij het bezoek en delen hun ervaring.
Simone Arissen, casemanager Dementie
“Het bezoek was tevoren aangekondigd, dus we konden er ons goed op voorbereiden”
“Eens in de vier jaar kiest de inspectie een onderdeel binnen Pleyade dat ze onderzoekt, deze keer was de wijkverpleging aan de beurt. Het bezoek was een paar weken van tevoren aangekondigd, dus we konden er ons goed op voorbereiden”, vertelt Simone.
“Onze collega Jana Heerink, adviseur Kwaliteit en Beleid, heeft daarin het voortouw genomen. We hebben de criteria doorgenomen uit het toetsingskader ‘Toezicht op de Wijkverpleging’ om te weten waar we op werden beoordeeld tijdens het bezoek.”
In dat toetsingskader komen vijf thema’s terug, met daaronder achttien normen. De thema’s zijn: cliënt centraal, integrale zorg, veilige zorg thuis, professionele autonomie van de wijkverpleegkundige en sturen op kwaliteit.
“Voorafgaand aan het bezoek hebben we een voorgesprek gehad met de inspectie, om het programma door te nemen en te horen wat de verwachtingen waren. De inspecteurs hebben zelf gekozen met welke twee routes ze meeliepen die dag. Daarbij wilden ze graag een mantelzorger en een cliënt spreken en met een verpleegkundige en een verzorgende meelopen. Ook hebben ze gevraagd om cliënten te zien met een indicatie voor zorg vanuit de Zorgverzekeringswet en een cliënt met een indicatie uit de Wet langdurige zorg zodat ze alle soorten zorg meekregen. Daarnaast hebben ze met het bestuur gesproken over de wijkverpleging”, vertelt Liesbeth.
Gesprekken met medewerkers
Op de dag van het bezoek liep de inspectie eerst mee met de routes van een verpleegkundige en verzorgende. Tijdens de routes maakten ze een praatje met cliënten en mantelzorgers. Daarna voerden ze gesprekken met Simone, Liesbeth en haar collega wijkverpleegkundige. Ook spraken ze met de regiomanager Wijkverpleging en het teamhoofd Zorg, de planner en de adviseur Kwaliteit en Beleid. Tot slot was er nog een gesprek met verzorgenden en verpleegkundigen. De inspectie zag ook een aantal cliëntdossiers in.
“Het was van tevoren natuurlijk wel spannend, want je weet dat als je ergens niet aan voldoet, het consequenties heeft. Maar we hebben laten zien dat we het goed doen en hebben bevestigd gekregen van de inspectie dat zij dat ook zien”, vertelt Liesbeth. “Het was een mooi gesprek. In het begin even wennen, maar toen het ijs eenmaal gebroken was, ging het heel fijn.”
Simone: “Ik weet waar Pleyade voor staat, we kunnen goed laten zien wat we in huis hebben. Het is natuurlijk een momentopname, maar ik wil daar zo’n open mogelijk beeld van geven. Ik zie zo’n bezoek vooral als een kans om verbeteringen door te voeren. Als er een rapport ligt waarin staat wat er beter kan, dan voel je meer de noodzaak om dat echt aan te pakken. En er kwam vooral veel positiefs uit, dat is heel belangrijk om te horen.”
“Aan het einde van de dag hoorden we al terug dat ze vooral veel mooie ontwikkelingen hadden gezien. Dan krijg je na zes weken een conceptrapport waar je op mag reageren als organisatie. Daarna is het definitieve rapport er en dat is vanuit het management gedeeld met alle medewerkers. Het staat inmiddels ook op LinkedIn, om te laten zien wat we doen.”
Positieve en verbeterpunten
Positieve punten
“Positieve uitkomsten van de inspectie waren onder meer dat de zorg thuis van Pleyade aansluit aan bij de behoefte van cliënten en bijdraagt aan hun kwaliteit van leven. Ook krijgen cliënten zorg van zorgmedewerkers die deskundig en bekwaam zijn”, vertelt Simone. “Zorgmedewerkers werken goed samen met het netwerk van de cliënt en met andere betrokken zorgverleners. De wijkverpleegkundigen vervullen een spilfunctie in de zorg thuis en bewaken en bevorderen de kwaliteit van de zorg.”
Verbeterpunten
De verbeterpunten zaten vooral in het ontwikkelen van beleid, vertelt Simone. “De voortgangsrapportages moeten beter. We rapporteren nu bijvoorbeeld wel dat een cliënt naar de huisarts moet, maar dan was de opvolging ervan niet gedocumenteerd. Zo is het lastig voor zorgmedewerkers om op de hoogte te zijn van wat er speelt”, zegt ze. “Ook het beleid rondom de Wet zorg en dwang is onvoldoende vertaald naar de situatie thuis. En er moet beleid komen voor de Wet langdurige zorg’. Als daar concrete werkafspraken voor zijn, kan de medewerker beter inspelen op de situatie van de cliënt die hiermee te maken krijgt.
“Alle betrokken medewerkers vanuit Pleyade hebben een goed gevoel overgehouden aan het inspectiebezoek. Het creëert een gevoel van gezamenlijkheid; je hebt een doel samen. En als we de verbeterpunten aangepakt hebben, maakt dat de kwaliteit van onze zorg nóg beter. Het geeft ons in ieder geval positieve energie om door te gaan”
Liesbeth Maasland, wijkverpleegkundige