Ankerpunten in de wijk: Pleyade brengt de mensen bij elkaar

De locaties van Pleyade staan midden in woonwijken. Daarmee laten we zien dat we het belangrijk vinden om verbinding te leggen met de buurt en locaties open te stellen als 'ankerpunt'. Thuvine (in Duiven) en Malburgstaete (in de Arnhemse wijk Malburgen) zijn hier goede voorbeelden van. Een ankerpunt kan een echt gebouw zijn, maar ook een virtuele ontmoetingsplek. Het idee is ontstaan door de veranderingen in de zorg zoals de nieuwe Wmo, de wijkteams van de gemeente en het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen, met passende zorg of hulp.

2017

  Pleyade: persoonlijke zorg, betrokken buurtbewoners

  Een tuin zoals bewoners hem willen

  Vroeger bestond de tuin van Thuvine uit een klein terras, zonder planten en met een in het oog springende bult van betonafval waar gras overheen groeide. "De volière was alleen bereikbaar over zand en steentjes. Met een rollator
  of rolstoel was dat geen doen voor de bewoners. Ze wilden heel graag een toegankelijk tegelpad naar de volière", vertelt Helga van den Aardweg. Ze is activiteitenbegeleider bij Thuvine en organiseerde de aanleg van de nieuwe tuin.

  "Zó leuk om te doen! We hadden dit nooit alleen kunnen doen en daarom zijn we blij met iedereen die ons hierbij heeft geholpen. De samenwerking was geweldig. Dat is het dorpse hier, iedereen kent Thuvine. De mensen die hiernaast wonen komen ook vaak naar Thuvine voor activiteiten. Vorig jaar is hier 't Pleyntje geopend, een ouderwets gezellig bruin café dat wordt gerund door zorggezellen. Schot in de roos, want de mensen komen hier graag."

   

  Vrienden, Lions en de schutterijen

  Terug naar de tuin. De stichting Vrienden van Thuvine besloot om donaties te gebruiken voor de aanleg van een nieuw tegelpad. De lokale Lions' Club haakte aan met de opbrengst van de jaarlijkse benefietavond. Dat veroorzaakte een sneeuwbaleffect: steeds meer bedrijven en vrijwilligers wilden voor niets of bijna niets een bijdrage leveren. Van tuinontwerp en tegels sjouwen tot al die cadeau gekregen hortensia's in de grond zetten. Ook nadat Thuvine bij Pleyade kwam, werden de plannen doorgezet.

  "Bestuurder Floor de Vroome kwam kijken en was meteen enthousiast", blikt Helga terug. De samenwerking ging niet altijd vanzelfsprekend. Als voorbeeld noemt Helga de twee schutterijen in Duiven. "Dat zijn gescheiden werelden. Hoe krijg ik die 'hoeden en petten' bij elkaar? vroeg ik me af. Toen heb ik ze gewoon allebei gevraagd voor de opening. En ze kwamen ook allebei. Met muziek en vaandelzwaaien. Het was één groot feest." 

  Persoonlijk 

  Van de vier kernwaarden van Pleyade vindt Helga 'persoonlijk' het meest passend bij het tuinproject. "Want we hebben de wensen van bewoners meegenomen. Ze wilden een tuin die toegankelijk is, met zon en schaduw en veel hortensia's. Die hebben we nu en daarom is de tuin een succes. We eten zomers buiten, al is het maar een boterham

  uit het vuistje. We bakken poffertjes en dan nodig ik een accordeonspeler uit. Iedereen vindt hier zijn lievelingsplek. Een van onze bewoners ziet haast niets meer. Maar de oranje vogel in de volière kan hij nog wel zien. Dan zit hij lekker in de tuin, in het zonnetje, en geniet hij van iets wat hij nog wel kan. Geweldig!"

  De opening 

  Mevrouw Dellepoort: "De bloemetjes staan nog in mijn kamer"

  Op een mooie zomerdag in juli 2017 opende Thuvine-bewoonster Agnes Dellepoort (bijna 99) de tuin officieel. "De tuin is heel mooi geworden! Het mooiste is bij de vogeltjes zitten. Of op het terras, dat is ook leuk.  Ik kan niks meer zelf maar daar denk ik niet aan, want dan word je alleen maar chagrijnig. Vroeger heb ik jarenlang vrijwilligerswerk gedaan. Zeg ik tegen die jongemannen in de tuin: 'Ik heb je moeder nog geholpen!' En zij helpen mij nu. Er waren veel mensen bij de opening. Ik vond het heel fijn om erbij te zijn. Iedereen heeft daarna goed gegeten hoor. En gedronken! Want het was warm.Voor de opening moest ik een snoer met plastic bloemetjes doorknippen. Die heb ik nog steeds op mijn kamer staan in een glazen vaas."

  Hier gaat het om bij de ankerpunten in de wijk

  • Pleyade is een goede buur: we weten wat er leeft in de wijk;
  • we zetten zo goed mogelijk onze kennis en ervaring in voor wijkbewoners en mantelzorgers;
  • zelfstandig blijven en eigen regie van bewoners staan voorop;
  • we delen kennis met wijkteams en coaches, bijvoorbeeld over hoe je dementerende ouderen kunt ondersteunen;
  • wijkbewoners zijn welkom in de restaurants van Pleyade en bij de activiteiten;
  • we werken samen met onder andere zorgaanbieders, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen in de wijk;
  • we dragen bij aan innovatie die mensen helpt om langer gezond en zelfstandig te blijven.