Kunst voor en door cliënten

Kunst is meer dan 'mooi' of 'lelijk'. Kunst roept emotie op, zorgt voor gespreksstof
en verbindt mensen met elkaar. Daarom besteedt Pleyade veel aandacht aan kunst.
Kunst voor én door cliënten. De activiteiten van kunstcommissie PAUW en
de Pleyade Design Contest zijn hier mooie voorbeelden van. 

2017

Rolstoeltocht op lichtkunstfestival

Elk najaar vindt in Eindhoven het internationale lichtkunstfestival GLOW plaats. Bezoekers volgen een route door de stad om te genieten van spectaculaire lichtkunst. In 2017 organiseerde PAUW iets bijzonders, speciaal voor cliënten van Pleyade: een rolstoelvriendelijke tocht tijdens het festival. Inspiratiebron voor deze actie is Frieda Brouwer-Bakker, die in Malburgstaete woont. 

Kunst met een doel 

Frieda Brouwer-Bakker raakte in 2015 halfzijdig verlamd door een hersenbloeding. In Malburgstaete, waar ze nu ruim twee jaar woont, krijgt ze elke week creatieve therapie van Angelique Schellekens van Gorp. De kunst helpt Frieda om de regie over haar leven weer terug te krijgen. Met als verassende en extra uitkomst: een eigen expositie. In het appartement van Frieda maken zij en therapeut Angelique samen de balans op. Hoe is het gegaan tot nu toe, wat leveren creativiteit en kunst Frieda op?
 

Angelique: "Het was een zoektocht naar wat we konden doen."
Frieda: "Ik dacht steeds: wat kan ik nog met één arm? En ik wist niet wat ik wilde of kon tekenen. Ik ben ontwerper, geen schilder. Toegepaste kunst past meer bij mij."
Angelique: "Tot ik op een dag natuurlijke materialen meebracht. Takken, bloesem, een grote stenen pot. Ga hier eens mee aan de slag, zei ik. Dat gaf je inspiratie. Daarna ben je aan dit schilderij begonnen. Je had een plan, in je hoofd wist je al precies hoe het eruit moest zien. Daaraan merk je dat je kunstacademie hebt gedaan. Het is een levensverhaal, en ook een vorm van acceptatie en verwerking. "
Frieda: "Boos was ik niet - op wie moest ik boos zijn? Ik heb de onrust in mijn hoofd getekend, de frustraties, maar ook de goede dingen. En jij hebt geholpen met die vlinders." 
Angelique: "Leuk dat je zegt dat ik heb meegeholpen. Die waardering is fijn."
Frieda: "Ja, we zitten samen te hannesen tot het goed is."
Angelique: "Het is belangrijk dat we samen allerlei dingen bedenken die je helpen te verwerken wat er met je is gebeurd. Het gaat erom: wat is voor jou belangrijk om de regie terug te krijgen? Juist toen we het daarover gingen hebben is het balletje gaan rollen in je werk als kunstenaar."
Frieda: "Zonder jouw inzet was het niet gelukt."
Angelique: "Straks is er ook je eigen expositie. Tijdens een beleidsdag hoorde ik van alles over de mens in zijn kracht, het leven leiden zoals je zelf wilt. Toen dacht ik aan jou
en je kunst, en kreeg ik het idee voor de overzichtstentoonstelling."
Frieda: "Ik heb vroeger heel vaak geëxposeerd, een museum heeft ook werk van mij aangekocht. Ik hou van design en productvormgeving. Ik heb schalen gemaakt, kandelaars, een wijnrek, een peper-en-zoutstel. Grafisch en transparant werk, van kunststof in combinatie met andere materialen."
Angelique: "Ik weet nog dat we al je werk hierheen brachten en het uitpakten. Het straalde uit: kijk, dit ben ik, Frieda. Je familie was erbij. Dat was een heel mooi moment."
Frieda: "Nu zijn we druk met de voorbereiding voor de expositie. Hoe gaan we het presenteren? Er komt een mooie brochure. En ik ben nog nieuw werk aan het maken. Dat gaat over de hersenen, want ik wil weten wat daarin gebeurt. Maar ik moet zeggen dat ik een beetje bang ben voor alle aandacht straks. Dat geeft wel onrust."

Angelique: "We hebben afgesproken dat ik je coach ben."
Frieda: "Ik kan niet eens zelf dozen pakken. Dat is confronterend." 
Angelique: "Ja, die kwetsbaarheid zie ik ook. Daarom vraag ik ook wat je nodig hebt, waar je tegenaan loopt. Het is belangrijk dat jij je prettig en rustig voelt. Al gaan we dan je kledingkast opruimen in plaats van kunst maken. En zorgen dat je atelier op orde is zodat je overal bij kunt."
Frieda: "Als je me vraagt wat ik liever doe: naar mooie kunst kijken of zelf mooie kunst maken, dan zeg ik: zelf kunst maken. Want ontwerpen, dat kan ik nog wel."
Angelique: "Als ik één ding heb geleerd als creatief therapeut, dan is het: zien wie je voor je hebt. Iemands mogelijkheden zien en de uitdaging aangaan."
Frieda: "Je geeft me elke keer weer een duwtje zodat ik weer verder kan. Jaap, mijn man, zegt: Angelique is jouw engel."