Voor het eerst weer samen uit

In hun jonge jaren reisden Albert en Marja Ketelaars de halve wereld over. Ze bezochten feestjes, dansten vaak de Argentijnse tango in Musis en werden regelmatig uitgenodigd op gala’s. Toen het Pleyade Gala werd aangekondigd, twijfelden ze geen moment. “Een prachtige avond die mooie herinneringen naar boven bracht.”

;
;
2018

Vaak op stap

Albert heeft een drukke carrière achter de rug. Hij werkte bij de Dienst Stadsontwikkeling Utrecht en dacht hier onder andere mee over de ontwikkeling van Utrecht-centrum. De van oorsprong Finse Marja is al sinds 1966 zijn wederhelft. Van Nicaragua, Peru, Vancouver Island en natuurlijk Finland: het echtpaar maakte vele mooie reizen. Ook uitgaan was een hobby. “We mochten vaak op stap door mijn werk”, vertelt hij. “Helaas is Marja’s gezondheid sinds 2004 verslechterd. Ik werd mantelzorger en zo konden we nog heel lang samen thuis wonen. In september 2018 verhuisde ze naar Eldenstaete omdat het niet meer ging. Gelukkig woont ze hier fijn en wordt er heel liefdevol voor haar gezorgd.”

Het avontuur aan

Pleyade - mevrouw KetelaarsAls het gala ter sprake komt, beginnen Albert’s ogen te glimmen. Hij tovert zijn iPhone tevoorschijn en laat een mooie foto zien van de feestelijke avond. Hij in chique smoking, zij in een elegante zwarte blouse met subtiele glitters. “We waren meteen enthousiast toen we over het gala hoorden en hebben ons gelijk aangemeld. Ik had zoiets van: we gaan het avontuur aan. In het verleden gingen we minstens één keer per maand naar de schouwburg of Musis, bijvoorbeeld om de tango te dansen. Het was dus leuk om de verbouwde zaal te zien. Vanwege Marja’s gezondheid ging ik er met wat zorgen, maar toch zorgeloos naartoe. Omdat ik wist: er zijn mensen van Pleyade en die weten precies wat er moet gebeuren.”

Klappen

Het echtpaar was onder de indruk van de ambiance met rode lopers, het concert in de sfeervol verlichte Muzenzaal en het heerlijke diner. “Musis zag er prachtig uit. Heel veel mensen hadden zich er ook echt op gekleed.” Tijdens het diner zorgde harpiste Jopie Jonkers voor ingetogen muziek, waaronder veel Franse chansons. “Daar genoten we echt van. Samen met een tafelgenoot besloten we op een gegeven moment te gaan klappen als dank voor haar mooie optreden. Toen wij daarmee begonnen, klapte al snel de hele zaal. Geweldig!”

Pleyade - Galaconcert in Musis Arnhem voor clienten

Aandacht voor details

Hoewel de rustige Marja niet veel zegt, kan Albert het duidelijk aan haar zien als ze geniet. En dat deed ze zeker tijdens het gala. “Dan verschijnt er een mooie glimlach op haar gezicht. Het viel me op dat de organisatie zo goed in elkaar zat, ondanks dat het verschrikkelijk moeilijk is om zoiets te organiseren. Zelfs over de details was nagedacht: er liepen medewerkers van Pleyade rond met een polaroidcamera. Zij maakten foto’s die je mee naar huis mocht nemen als herinnering. In zo’n gala zie je weer terug dat zoveel mensen zo goed voor de cliënten zorgen. Dat is echt een compliment voor Pleyade. Een dergelijk evenement geeft positiviteit en trekt je even weg uit je dagelijkse omgeving. Daarom is het heel belangrijk dat zulke dingen georganiseerd worden. Volgend jaar gaan we zeker weer.”

"Een prachtige avond die mooie herinneringen naar boven bracht."
- Albert Ketelaars

Zinvolle dagbesteding

Dit was de eerste keer dat Pleyade een gala organiseerde. Het was een idee van cliënten zelf. Bestuurder Floor de Vroome vertelt: “Er was behoefte aan een concert of klassieke muziek. Iets bijzonders, in aanvulling op de dagelijkse activiteiten die we aanbieden. We zijn met onze kunstcommissie PAUW in gesprek gegaan en zo ontstond het idee van een eindejaarsconcert met aansluitend een diner. Compleet met ophalen en thuisbrengen, en natuurlijk de kapper en visagie geregeld. Een mooie besteding van de extra gelden voor zinvolle dagbesteding, die door de overheid beschikbaar zijn gesteld. Het resultaat? Geweldig! Ik ben onder de indruk. Fantastisch om iedereen te zien genieten.”