Innovatie bij Pleyade: kan het? Ja, het kan! 

Onmisbare stap naar de toekomst 

Bij Pleyade staat innovatie voor een praktische toepassing van nieuwe,
slimme technologie die écht iets doet voor cliënten.
Met als drijvende kracht het Pleyade Innovatieteam (PIT).

2017

"PIT is ontstaan omdat we meer met innovatie voor cliënten wilden doen. Dat kunnen we niet alleen, daarom werken we samen met Holland Art Group en de Technische Universiteit Eindhoven", vertelt Maaike Thissen, logopedist bij Pleyade en PIT-deelnemer. Hoofddoel van het PIT is het ontwikkelen van nieuwe concepten en prototypes voor de individuele cliënt, in dit geval mensen met dementie.

De spil in PIT is assistent-professor Rens Brankaert. Hij is onderzoeker in toepassingen van technologie en innovatie voor ouderen en mensen met dementie. Via Rens krijgen studenten van de Technische Universiteit toegang tot het PIT.

Maaike begeleidt hen in de contacten met cliënten. "Ze kennen de doelgroep nog helemaal niet, daarom draaien ze allemaal een paar uur mee in de dagelijkse zorg. Dat maakt een diepe indruk."

PIT is in 2017 gestart met een brainstorm over welke dingen nuttig of handig zijn voor cliënten. "Van een veilig strijkijzer tot een eenvoudig kompas waarmee je altijd de weg naar huis terugvindt. De hamvraag is: werkt het, past het en hoe weten we of het werkt bij dementerenden met een communicatieprobleem? In het PIT combineren we praktisch en academisch. Dat is heel leuk en het geeft veel voldoening."

Beleefkamer

Pleyade wil vernieuwing ook toegankelijk maken voor medewerkers. "Daarom is PIT geen team van wetenschappers op afstand, maar gewoon een afdeling van Pleyade. Om het PIT bekend te maken, hebben we presentaties gegeven en ideeën opgehaald bij de locaties en zorgteams. Het is goed ontvangen." Een van de eerste concrete PIT-producten is de beleefkamer. "Een ruimte die je binnengaat met een zender of chip die weggewerkt is in een sieraad, bijvoorbeeld een armband. De informatie uit de

chip wordt herkend en omgezet en beeld en geluid. Daarmee verandert de kamer per persoon die er naar binnen stapt", legt Maaike uit. Zo is het 'raam' een tv-scherm dat het uitzicht van vroeger laat zien. Je lievelingsmuziek klinkt uit de speakers, op een fotolijst verschijnen je kinderen en kleinkinderen en de kleur van het licht kan veranderen. De verwachting is dat degene in de kamer initiatief neemt tot contact, wat normaal gesproken niet of nauwelijks gebeurt bij mensen met dementie. Bovendien is de beleefkamer een plek waar je je rustig kunt terugtrekken. Maaike: "Ik dacht bij de beleefkamer meteen: wat geweldig! En kan het? "Ja, het kan!" Hoewel veel mensen de beleefkamer een geweldig idee vinden, komen er ook kritische vragen. De cliëntenraad vroeg zich bijvoorbeeld af of cliënten niet het risico lopen als proefkonijn te worden behandeld bij het testen van de beleefkamer in de praktijk. "Het is goed dat we daarop gewezen worden", vindt Maaike. En nee, cliënten zijn geen proefkonijnen. "Een verpleegkundige zei het heel mooi: mensen mógen er gebruik van maken. Vrijwillig. Dus het mag, het hoeft niet.
 

Een stap naar de toekomst

Het allerbelangrijkste bij innovatie voor mensen die dementeren is (en blijft): kijken naar wat de cliënt zélf wil of nodig heeft om een 'stukje verlies aan regie' terug te winnen. Voor Maaike is het PIT de onmisbare stap naar de toekomst. "Om de beste zorg te kunnen blijven geven aan cliënten, moet je meegaan in de technologische vooruitgang, anders blijf je achter. Ook moet je mensen en organisaties meekrijgen in het nieuwe denken. Daar werken we hard aan. Pleyade financiert de innovatie helemaal zelf,

daarin lopen we al voorop denk ik." Voor de komende tijd zijn de doelen voor het PIT onder andere: medewerkers bewust maken van het nut van innovatie en de maatschappelijke impact vergroten. "Omdat het voorop staat dat we oplossingen bedenken die niet alleen echt iets doen voor de cliënt, maar ook betaalbaar zijn, doen we ook onderzoek naar productiekosten", legt Maaike uit. "En een promovendus die de effecten van de innovaties in kaart brengt, zou ook mooi zijn."

Altijd de weg terug naar huis vinden met Watch Me! 

De weg niet meer weten, of daar bang voor zijn, is een veelvoorkomend probleem bij mensen met beginnende dementie. PIT werkt aan een slimme, zeer cliëntvriendelijke oplossing: Watch Me! Er zijn genoeg oplossingen voor mensen met dementie die het risico lopen te verdwalen. Bijvoorbeeld GPS-trackers.

Maar dat zijn geen toepassingen die iemand met dementie zelf kan gebruiken. Watch Me! is dat wel. Het is een digitaal kompas dat altijd de weg naar huis wijst, in de vorm van een app voor smartphone of smartwatch. De Watch Me!-app is het vervolg op het slimme kompas, een vinding van Rens Brankaert. 

Voordelen

De Watch Me!-app is simpel te bedienen en heeft maar één doel: dat de gebruiker de weg naar huis vindt. De voordelen zijn groot: het digitale kompas vergroot de zelfredzaamheid van de cliënt en geeft hem of haar meer zelfvertrouwen. Ook is het mogelijk dat thuisblijvers een melding

ontvangen als de app-gebruiker aan het dwalen is. Dat geeft niet alleen een gerust gevoel, maar bespaart ook tijd, waardoor de zorg minder belastend wordt. Wel is zo'n soort melding een privacygevoelig onderwerp. PIT kijkt nog wat de beste oplossing is. 

Veelbelovend

Watch Me! is een veelbelovend voorbeeld van innovatie die echt iets doet voor de cliënt met (beginnende) dementie. De app is nog in ontwikkeling; op dit moment bekijkt Pleyade hoe de app eruit moet zien zodat hij flexibel bruikbaar is, aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Ook vindt Pleyade het belangrijk dat het product betaalbaar is. De verwachting is dat deze zoektocht uitmondt in een mooi resultaat. Intussen doet de app het internationaal goed: Watch Me! bereikte een plaats bij de laatste zestien in de internationale competitie van OpenIDEO, een Amerikaans innovatieplatform.

 

PIT en de kernwaarden van Pleyade

Een innovatief product van het PIT sluit aan bij de kernwaarden van Pleyade:

  • het past bij de cliënt (persoonlijk)
  • het draagt bij aan de oplossing van een vraag of probleem (ondernemend)
  • het helpt bij het behouden van de eigen regie (onafhankelijk)
  • het komt tot stand door samenwerking van PIT met medewerkers, cliënten en studenten.


Meer over PIT