Kwaliteitsbeeld Pleyade 2024

Selecteer een artikel


Het afgelopen jaar hebben we met een kritische blik om ons heen gekeken en zorgvuldig met elkaar de veranderingen en ontwikkelingen om ons heen geanalyseerd. We vroegen ons af welke kansen er voor ons liggen en waar we onze energie het beste in kunnen steken. De dynamiek van de samenleving, de demografische ontwikkelingen, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de technologische mogelijkheden brengen nieuwe inzichten en uitdagingen met zich mee. Dit reflectieve proces heeft ons niet alleen geholpen om trends en mogelijkheden te ontdekken, maar ook om te bepalen welke stappen we moeten zetten om voorbereid te zijn op wat komen gaat. We vervolgen met een vernieuwde focus onze reis naar de toekomst. Deze focus, vastgelegd in een strategie voor 2025 tot 2030, geeft ons het vertrouwen dat we ons doel bereiken om meer ouderen met een zorgvraag te ondersteunen met evenveel of minder collega’s. Om de grip te vergroten hebben we onze strategie verder uitgewerkt in strategische thema’s waar we ons op richten. Waar de reis heen gaat en hoe we de reis maken, wordt in dit derde en laatste deel van het kwaliteitsbeeld duidelijk.

3.1 Visie, missie en kernwaarden

3.1.1 Visie

Ieder mens en dus ook de oudere inwoner wil in controle blijven over zijn eigen leven, eigenwaarde behouden en van waarde zijn en blijven voor anderen. Dit gaat het beste als deze persoon in zijn eigen buurt blijft wonen en daar de goede steun krijgt om zo zelfstandig mogelijk te leven. Pleyade is daarbij de helpende partner en pas wanneer de oudere, zijn netwerk en de buurt de zorg niet kunnen leveren, komt Pleyade met geschikte hulp. We kijken dus altijd eerst wat een oudere zelf kan of weer zelf kan leren. Vervolgens gaan we na of technologieën of hulpmiddelen ingezet kunnen worden, waarna wordt besproken wat mantelzorgers kunnen en willen betekenen. Daarna komt de buurt in beeld: wat kunnen inwoners uit de buurt doen voor de ouderen? De (vrijwillige) collega’s zorgen voor de ondersteuning die resteert.

3.1.2 Missie

Pleyade zet zich in voor ouderenzorg die lang mee kan gaan, door ‘samen te zorgen dat’ in plaats van ‘te zorgen voor’. Wij helpen ouderen om hun leven zo zelfstandig mogelijk vorm te geven, zonder de zorg helemaal over te nemen. Dit doen we in nauwe samenwerking met het netwerk van de oudere en de buurt waarin hij leeft. De eigen controle en zelfstandigheid van de oudere is hierbij het belangrijkste. Onze locaties vormen we om tot levendige onderdelen in de buurt. Ouderen kunnen achter hun eigen voordeur blijven wonen. Door slim in te zetten op het netwerk, de buurt en moderne technologie kunnen onze zorgprofessionals méér ouderen helpen. We hebben vertrouwen in de ouderen, het netwerk en onze (vrijwillige) collega’s. We geven onze (vrijwillige) collega’s de regelruimte om flexibel en creatief zorg op maat te bieden die precies aansluit op de wensen van individuele ouderen.

3.1.3 Kernwaarden

De volgende kernwaarden laten zien waarvoor Pleyade staat en zijn voor ons belangrijk en helpend bij het realiseren van de aanpak.

Zelfstandig
De oudere houdt zelf de controle over zijn leven en doet zoveel mogelijk zelf wat hij kan en wilt, waarbij hulp wordt gegeven waar dat echt nodig is. De (vrijwillige) collega’s hebben het vertrouwen en de ruimte om zelf beslissingen te nemen en maatwerk te bieden, waardoor zij kunnen inspelen op dat wat nodig is.

Samen
We wonen en leven met elkaar waar mensen met en zonder hulpvraag elkaar ontmoeten, helpen en van betekenis zijn voor elkaar. Door samenwerking met het netwerk, de buurt, organisaties en (vrijwillige) collega’s kan de zorgprofessional zijn kennis inzetten daar waar die nodig is.

Doen
De oudere blijft gewoon de dingen doen die bij zijn leven horen en waar hij gelukkig van wordt. Pleyade gaat aan de slag en praat er niet alleen over. We pakken aan wat nodig is, waarbij we vertrouwen op elkaars kennis en ervaring om samen de beste zorg en hulp te bieden.

Inzet van technologie bij Pleyade
3

3.2 Strategische thema’s

Dit zijn de thema’s waar we aan gaan werken vanaf nu tot 2030:

Zelfstandig leven
We bekijken samen met ouderen wat hun wensen en behoeftes zijn en stellen samen vast hoe zij dit zelf of met hun netwerk of buurt kunnen doen. De zorgprofessional helpt vooral om de ouderen weer zelfstandig te laten leven, samen met hun netwerk en buurt, met hulp van technologie van nu. De taak wordt zo lang als mogelijk helemaal of een beetje bij de mensen zelf gelaten, zodat zij grip houden of weer krijgen op hun eigen situatie. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de zorgprofessional om de passende zorg te bieden aan ouderen die het echt nodig hebben. Op deze manier kunnen we méér ouderen met een zorgvraag helpen bij het organiseren van de zorg die nodig is.

Technologie
Technologie komt meer centraal te staan binnen Pleyade. Wij zetten technologie in die ervoor zorgt dat ouderen en/of (vrijwillige) collega’s bij Pleyade zelfstandiger kunnen leven en werken. Waar Pleyade zich in het verleden richten op nieuwe maatwerk innovaties, gaan we ons de komende jaren richtten op bestaande technologie die een grote groep inwoners en collega’s ondersteunen. Hierbij kan gedacht worden aan ‘slim incontinentiemateriaal’ en ‘Medido medicijndispenser’. Daarnaast maken we gebruik van technologieën om zorgvragen eerder zichtbaar te krijgen.

Samen in de Buurt
Wij dragen actief bij aan ‘Samen in de Buurt’ waarbij mensen naar elkaar omkijken. Ouderen wonen in een bekende omgeving waar zij van waarde zijn voor elkaar en de rest van de buurt. We kijken op meerdere manieren naar ‘samen’: samen met naasten, samen met vrijwilliger, samen met buren en samen met professionals. Steeds weer kijken hoe we kunnen aansluiten bij de mogelijkheden van de oudere, zijn naasten en de inwoners van de buurt. Dit met hulp van de professionals.

Samenwerken met elkaar en in de regio
We werken gericht, nuttig en slim samen binnen Pleyade en met organisaties in de regio, onder het motto: ‘Zelfstandig als het kan, samen als dat beter is’. We creëren een verbinding met de nulde lijn (basiszorg voor iedereen), de eerste lijn (bv. huisarts), de tweede lijn (bv. psycholoog) en waar nodig met de derde lijn (bv. specialistische zorg). Op die manier werken we samen met iedereen die bijdraagt aan zo lang mogelijk zelfstandig leven. Waarbij het belang van de inwoner altijd het belangrijkste is.

3.3 Randvoorwaarden

Betrokken collega’s
Iedere (vrijwillige) collega is van waarde! Bij Pleyade werken betrokken (vrijwillige) collega’s die werken vanuit hun talenten en hun persoonlijke behoeften. Voor iedere collega betekent dit iets anders voor zijn manier van werken en hierover praten we met elkaar. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige kwaliteitskaders. Mochten we er tijdens onze reis achter komen dat deze kwaliteitskaders niet meer passend zijn, gaan we hierover met elkaar in gesprek. zetten we in op een cultuur en manier van leidinggeven die daarbij helpen. Maar ook een organisatie die dit ondersteunt.

Kwaliteit
Onze nieuwe richting vraagt een andere kijk op kwaliteit van zorg en ondersteuning. Niet alleen de inhoud daarvan, maar ook de manier waarop we ermee omgaan. Voor Pleyade betekent het anders kijken naar kwaliteit en dat we de maatschappelijke uitdaging centraal moeten stellen. En daarmee de betekenis en invulling van ‘kwaliteit’ opnieuw bekijken en met elkaar vormgeven. Voor ons wordt de kwaliteit van gegeven zorg en hulp bepaald door hoe de oudere en naasten dit ervaren. We gaan daarom minder sturen op cijfers en nog meer het goede gesprek voeren met ouderen en collega’s over kwaliteit. We halen de rode draad uit de gesprekken en deze vertalen we naar verbeteringen.

Zeggenschap
Bij Pleyade heeft iedereen de mogelijkheid om zelf uitvoering te geven aan zeggenschap. De kijk van de ouderen en collega’s is leidend. We vinden het belangrijk dat (vrijwillige) collega’s de kwaliteit van hun eigen werk kunnen veranderen. Door het aanmoedigen om een gesprek aan te gaan en samen te werken ontstaat er een omgeving waarin ouderen zelf bepalen over hun eigen leven en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, en waar nodig hulp ontvangen van zorgprofessionals. We zijn met elkaar in verbinding, niet omdat dat moet, maar omdat we willen horen wat iedereen te zeggen heeft en we op die manier betere beslissingen kunnen nemen.

3.4 Uitvoering

In de komende periode worden stappen gezet om ervoor te zorgen dat collega’s de strategie kennen en begrijpen, ontdekken welke impact de strategie op hun dagelijks werk heeft en welke bijdrage zij kunnen leveren. Aan het einde van de zomer van 2024 is in campingsessies reeds met veel (vrijwillige) collega’s van gedachten gewisseld over de toekomst van de ouderenzorg en de eerste schetsen van de vernieuwde strategie van Pleyade. In 2025 vindt het vervolg plaats. Begin 2025 is het strategiedocument gelanceerd en zijn teams met elkaar in gesprek gegaan, ondersteund door verschillende gesprekshulpmiddelen, zoals een kaart met vragen, een vereenvoudigde versie van de strategie en een visuele presentatie. Later in het jaar gaan alle teams uitgebreid met elkaar in gesprek met als doel om collega’s verder te informeren, te enthousiasmeren en te inspireren en om met elkaar een concrete vertaling te maken naar plannen voor het eigen team, met output op de korte en langere termijn.

 

Naast de inspanningen die de teams leveren om te werken conform de strategie, zijn projecten gestart. Voorbeelden daarvan zijn VPT/MPT, leven in vrijheid, visie op voeding, de herijking van ons kwaliteitssysteem en enkele projecten op gebied van (zorg)technologie. Alle projecten zijn getoetst aan een afwegingskader; op basis van de bijdrage aan de visie, missie en doelstellingen wordt bepaald of een project start en welke prioriteit het krijgt. Tevens is bepaald wat de minimale inrichting voor projecten is. Voorbeelden daarvan zijn dat er altijd een eigenaar vanuit het managementteam is, dat er een projectleider vanuit team Verbeteren & Vernieuwen is, dat een bijeenkomst wordt gehouden om de context, doelstellingen, randvoorwaarden, afhankelijkheden en planning in beeld te brengen en dat de leden van het projectteam vrijgemaakt worden. Met de combinatie van de uitvoering van projecten enerzijds en de teamplannen anderzijds, werken we stap voor stap aan het waarmaken van onze visie en missie.

Medewerker en bewoner van Pleyade met boodschappen