Selecteer een artikel
In dit eerste deel van het kwaliteitsbeeld blikken we terug op het afgelopen jaar. Dit doen we aan de hand van het Pleyadeplan 2024. In dat plan zijn doelen opgenomen, verdeeld over drie pijlers: bewoner, medewerker en gezond bedrijf. Per pijler wordt het doel geschetst, waarna de belangrijkste ontwikkelingen worden uiteengezet.
1.1 Bewoner
1.1.1 Wat was ons doel?
Pleyade richt zich op het bieden van persoonlijke zorg en ondersteuning, waarbij de identiteit, levensstijl en wensen van de bewoner centraal staan. Medewerkers voeren doorlopend het gesprek met bewoners om hun wensen en behoeften goed te begrijpen, met als doel om bewoners op maat te ondersteunen in het dagelijkse leven, passend bij hun gewoontes. Waar mogelijk worden naasten betrokken en technologieën ingezet. De woonlocaties van Pleyade zijn bestemd voor mensen met en zonder zorgvraag. De locaties zijn onderdeel van de buurt en onze expertise wordt ingezet om in de buurt van betekenis te zijn voor ouderen.
1.1.2 Wat hebben we gedaan om ons doel te bereiken?
Ervaringengesprek
Pleyade hanteert het ervaringengesprek als middel om de identiteit, levensstijl en wensen van een bewoner in kaart te brengen. In dit gesprek, dat minimaal tweemaal per jaar plaatsvindt, staan de wensen, ervaringen en behoeften van de bewoner centraal. Zo wordt besproken of de bewoner zich thuis voelt, hoe het contact met medebewoners en medewerkers is en wat er gedaan kan worden om de dag prettiger te maken. De bewoner kiest zelf met wie dit gesprek wordt gehouden. Indien wenselijk sluit een naaste aan. Op deze wijze kunnen we het juiste gesprek voeren, wat ons helpt bij het bieden van ondersteuning op maat.
Gesprekscirkel
Een andere gespreksvorm, de gesprekscirkel, is in 2024 ontwikkeld en in gebruik genomen op woonlocatie Binnenrijk. De gesprekcirkel is een tool waarmee de wensen van de bewoner en diens naasten helder in kaart gebracht kunnen worden. Op vier verschillende levensdomeinen wordt met de cirkel besproken wat een bewoner wenst, wat hij nog zelf kan, hoe de naasten daarbij kunnen ondersteunen en wat de zorg kan doen. Het uiteindelijke doel is om de bewoner meer eigen regie te geven, zodat hij echt kan wonen zoals voorheen. Onder andere een verpleegkundig specialist, diëtist en het adviesteam waren betrokken bij de ontwikkeling van de tool. Op Binnenrijk is de gesprekcirkel na een geslaagde pilot inmiddels volop in gebruik.
Leven in vrijheid
Bij het voortzetten van de levensstijl van de bewoner, na verhuizing naar een woonlocatie van Pleyade, is leven in vrijheid een belangrijk thema. Daarom is Pleyade in 2024 verder gegaan met het project ‘Leven in vrijheid’. Het doel van dit project is om een goede balans te vinden tussen vrijheid en veiligheid en hierover continu in gesprek te blijven en afspraken op maat te maken, zodat bewoners meer autonomie en bewegingsvrijheid krijgen. Op verschillende woonlocaties zijn er meer deuren opengezet, waardoor bewoners vrijuit door het gebouw kunnen bewegen. Daarnaast is op individueel niveau veel gedaan om bewoners veilig zelfstandig naar buiten te laten gaan, bijvoorbeeld door het inzetten van een GPS-tracker bij bewoners die dit zelf ook wilden. Woonlocatie Subenhara heeft haar deuren naar buiten voor iedereen geopend, zodat bewoners vrij naar buiten kunnen, uiteraard wel op een veilige manier.
Een toekomstbestendig VerpleegOproepSysteem is ondersteunend aan de bovenstaande ontwikkeling. Op diverse locaties is dit systeem aan vervanging toe. In het afgelopen jaar is leverancier BproCare geselecteerd. Deze firma gaat in 2025 op vijf locaties haar systeem implementeren.
Expertise in de buurt
We zetten onze expertise niet alleen in op de woonlocaties, maar ook in de buurt. Nu steeds meer ouderen zorg nodig hebben, biedt het inzetten van een Volledig Pakket Thuis (VPT) of Modulair Pakket Thuis (MPT) kansen om dit ook echt te doen. Het afgelopen jaar is Pleyade daarom ook begonnen met het leveren van zorg op basis van deze pakketten. Daarnaast is de manier waarop Pleyade thuiszorg aanbiedt in het afgelopen jaar veranderd. Thuiszorgteams zijn samengevoegd met de teams van de woonlocaties. Een team levert daardoor zorg aan bewoners van de woonlocatie en aan ouderen in de buurt. Hierdoor kan beter gebruik gemaakt worden van elkaars expertise. Lees meer over deze ontwikkeling in dit artikel.
Coördinatoren welzijn
Zorggezellen en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in ons streven om bewoners op maat te ondersteunen. Om hun inzet beter te coördineren, is per 1 oktober 2024 de functie van coördinator welzijn geïntroduceerd. Deze nieuwe rol is verantwoordelijk voor het organiseren en coördineren van en adviseren over de inzet van zorggezellen en vrijwilligers. Per cluster van locaties is een coördinator aangesteld. Op deze wijze wordt de betrokkenheid bij en zichtbaarheid op de locaties vergroot. Dit maakt het mogelijk om de wensen en behoeften van bewoners beter in kaart te brengen. Ook kunnen we nog gerichter inspelen op de vraag van bewoners en hun persoonlijke behoeften. Hiermee kunnen we de persoonlijkheid van de bewoner en diens levensstijl centraal stellen en de zorg en ondersteuning aanpassen op de manier waarop de bewoner gewend is te leven. In dit artikel lees je meer over de komst van de coördinator welzijn. Een coördinator en een teamhoofd zorg leggen uit wat de voordelen zijn.
Bewonersgala
In januari 2024 is het bewonersgala Pleyade Live! georganiseerd, een evenement dat speciaal is opgezet voor alle bewoners van de woonlocaties van Pleyade en hun naasten. Het gala vond plaats in Hotel Papendal en bood een feestelijk programma met muziek, dans en een driegangendiner. Daarnaast konden de bewoners kennismaken met de nieuwe Raad van Bestuur. Voor bewoners die niet aanwezig konden of wilden zijn, werden op de woonlocaties activiteiten georganiseerd, passend bij hun wensen en behoeften. Met het gala hebben we laten zien hoe belangrijk persoonlijke aandacht, verbinding en ontspanning zijn voor het welzijn van de bewoners. Het is een voorbeeld van hoe Pleyade probeert in te spelen op de wensen en behoeften van de bewoners. Twee medewerkers die betrokken waren bij de organisatie, blikken in dit artikel terug op een memorabele dag.
Medido
Wij zetten waar mogelijk technologie in om bewoners hun eigen regie te laten behouden. Een voorbeeld daarvan is de Medido. In de wijkverpleging is Pleyade het afgelopen jaar begonnen met het inzetten van deze automatische medicijndispenser. Medido stelt cliënten in staat medicatiemomenten eenvoudig, veilig en op tijd op te volgen. Hierdoor wordt de eigen regie van de cliënt vergroot en krijgen zorgmedewerkers meer tijd om zich te richten op andere vormen van ondersteuning. Dit maakt het mogelijk om de ondersteuning en begeleiding op maat te beiden voor de cliënt.
Slim incontinentiemateriaal
Een ander voorbeeld van een technologie waar we in 2024 mee zijn gestart, is slim incontinentiemateriaal. Op woonlocatie Binnenrijk is dit in het afgelopen jaar geïntroduceerd. Dankzij sensoren in het materiaal kunnen zorgmedewerkers via een app zien wat het verzadigingsniveau van het materiaal is. Deze bewezen innovatie draagt bij aan meer privacy, een betere nachtrust, een prettigere geur en een schoon gevoel voor de bewoner. Daarmee kunnen we de ondersteuning beter afstemmen op de behoeften van de bewoner. Daarnaast levert het gebruik van slim incontinentiemateriaal arbeidsbesparing op, omdat zorgmedewerkers minder tijd hoeven te besteden aan onnodige handelingen, zoals het controleren of verschoning nodig is. De ervaringen met het slimme incontinentiemateriaal zijn positief.
Probeerservice technologie
Om ook op individueel niveau met technologie aan te kunnen sluiten op wensen en behoeften van bewoners, is Pleyade aangesloten bij de probeerservice van de Technologie & Zorg Academie (TZA) Achterhoek. Met deze service kunnen zorgmedewerkers technologische innovaties tijdelijk lenen om te testen of ze geschikt zijn voor een bewoner. Bij de TZA zijn groot aantal aanvragen gedaan. Vooral innovaties die de zelfstandigheid van de bewoners vergroten, zoals een leespen, werden veel aangevraagd. Maar ook hulpmiddelen om de communicatie van bewoners te verbeteren of vergemakkelijken waren populair.
Wasserij
Tot slot hebben we het afgelopen jaar ingezet op het vergroten van de eigen regie van bewoners door het wasproces aan te passen. Voorheen was de keuze beperkt tot verschillende pakketten bij de vaste wasserij van Pleyade of de hulp van naasten. Nu kunnen de bewoners kiezen voor een wasserij naar keuze, door zelf een contract met de wasserij af te sluiten, of de was te laten doen door anderen. Hiermee hebben we de bewoners meer zeggenschap gegeven over hun persoonlijke zaken.
1.2 Medewerker
1.2.1 Wat was ons doel?
Pleyade stimuleert medewerkers om hun vak bij te houden en biedt hen de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. Medewerkers nemen zelf de regie over hun leren en worden ondersteund in het verder ontwikkelen van hun vaardigheden. Ze dragen hun professionele verantwoordelijkheid in het ondersteunen van bewoners. In teams wordt samenwerking gestimuleerd, waarbij medewerkers elkaars talenten kennen en aanvullen. Pleyade zorgt voor waardering, mentale ondersteuning en een voortdurende dialoog over werkgeluk en vitaliteit. Innovaties, zoals arbeidsbesparende technologieën, worden toegepast om efficiënter te werken, zodat medewerkers meer tijd kunnen besteden aan bewoners.
1.2.2 Wat hebben we gedaan om ons doel te bereiken?
Gesprekscyclus
Bij Pleyade vinden we het belangrijk om met elkaar een voortdurende dialoog te voeren over hoe we het werk ervaren, wat we van elkaar nodig hebben én hoe we kijken naar thema’s zoals werkgeluk, vitaliteit en samenwerking. We vinden het belangrijk om met elkaar laagdrempelig in gesprek te gaan over deze en andere waardevolle onderwerpen. Daarbij is persoonlijke en professionele ontwikkeling belangrijker dan ooit en daarin wil Pleyade de medewerkers faciliteren. In 2024 is hiervoor een nieuwe gesprekscylus geïmplementeerd. De medewerker bereidt het gesprek voor op een manier die bij hem past, via de werkgelukscan of de werkgelukkaart. De voorbereiding en de verslaglegging gebeurt in Leerpleyn. Medewerker geven dat deze werkwijze ruimte geeft voor een leuk en open gesprek met elkaar. Ook wordt het als prettig ervaren dat de vragen en antwoorden ruimte geven om verschillende onderwerpen ter sprake te brengen. In dit artikel vertellen een adviseur leren en ontwikkelen en een teamhoofd zorg meer over de gesprekscyclus.
Vitaliteit
Een thema dat in de gesprekscyclus regelmatig aan bod komt, is vitaliteit. In 2024 is de werkgroep Pleyade Vitaal in het leven geroepen. Dit is een diverse groep medewerkers die ervoor zorgt dat het thema vitaliteit aandacht krijgt. Een voorbeeld is dat alle medewerkers de mogelijkheid kregen om één of meerdere workshops te volgen op een thema naar keuze. Workshops die zijn aangeboden zijn onder meer stoelyoga, lekker in je vel zitten en een mindfulness wandeling. Meer lees je in dit artikel.
Tevredenheid van medewerkers
Niet alleen gesprekken tussen individuele medewerkers en hun leidinggevenden over onderwerpen als vitaliteit en werkgeluk worden gestimuleerd, ook in teamverband vinden gesprekken plaats. In 2024 heeft het medewerkertevredenheidsonderzoek (MTO) een nieuwe invulling gekregen. De nieuwe manier biedt meer ruimte om het gesprek aan te gaan en ervaringen uit te wisselen. Dit is gedaan vanuit de gedachte dat medewerkers vaak volop ideeën hebben over wat er goed gaat en waar potentie voor verbetering zit. De teams zijn aan de slag gegaan met een van de verschillende creatieve opties om het MTO vorm te geven. Voorbeelden zijn ‘Het perfecte plaatje’, waarin de teamleden twee min- en pluspunten van hun werk fotograferen om hier vervolgens over in gesprek te gaan en ‘Ik laat zien waar ik sta’, waarin medewerkers een rapportcijfer bij een vraag geven door naar de met het cijfer corresponderende plaats in de ruimte te gaan. Deze teamsessies zijn afgesloten met een concrete actielijst voor het vervolg inclusief een tijdspad. Een samenvatting van alle resultaten wordt opgesteld en teruggekoppeld naar het zorgkantoor.
8-uurs diensten
Een wens van medewerkers die in het verleden regelmatig ter sprake kwam, betreft 8-uurs diensten. Vanuit medewerkers komt het signaal dat ze relatief veel dagen aan het werk zijn in verhouding tot het aantal uren dat ze werken. Door langere diensten aan te bieden, zou hier verandering in aangebracht kunnen worden. Van januari 2024 tot en met april 2024 heeft op woonlocatie Thuvine een pilot gedraaid met 8-uurs diensten. Met deze pilot is gekeken of langere diensten bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Voorafgaand aan de pilot zijn door het team doelen opgesteld die het team op Thuvine graag wil behalen, zoals het verbeteren van processen op gebied van medicatie, verbandmateriaal, schoonmaakwerkzaamheden en kwaliteitsmetingen.
Medewerkers die de 8-uurs diensten hebben gedraaid geven aan dat deze diensten hen veel hebben gebracht en dat zij niet meer terug willen naar de korte diensten. De extra tijd hebben ze goed kunnen benutten door te werken aan de gestelde doelen, maar ook om de dagdagelijkse werkzaamheden binnen werktijd uit te kunnen voeren. Op dit moment is nog niet duidelijk welke andere positieve effecten er zijn, bijvoorbeeld op het ziekteverzuim, de compensatie-uren, de inkoop van boodschappen en de aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.
Roosteren
Het thema roosteren heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen binnen Pleyade, met verschillende initiatieven en activiteiten die hieruit voortvloeiden. Zo is er een pilot zelfroosteren uitgevoerd. In deze pilot is onderzocht hoe medewerkers meer regie kunnen krijgen over hun eigen rooster, wat vervolgens bijdraagt aan de werk-privé balans en daarmee werkplezier. In de loop der jaren is er echter veel diversiteit en verscheidenheid ontstaan in de manier waarop roosters worden gemaakt. In 2024 is de samenwerking met een extern bedrijf aangegaan. Dit bedrijf doet onderzoek naar roosteren binnen Pleyade en komt met een voorstel voor het optimaliseren van de werkwijze. Het doel is om meer uniformiteit en structuur in het roosterproces te brengen en om de werk-privébalans van de medewerkers te verbeteren. In 2025 wordt bekeken hoe we maximaal kunnen aansluiten bij de roosterwensen van de medewerkers en wat Pleyadebreed nodig is om dit te realiseren.
Familiedagen
Een aantal keer per jaar worden medewerkers verrast met een beleving of attentie om zo waardering te geven voor hun werk. De geefcommissie organiseert deze waardevolle momenten. Vanuit deze gedachte zijn in het najaar twee familiedagen georganiseerd, waarbij medewerkers samen met hun gezin konden kiezen tussen een avontuurlijke dag in Walibi of een ontspannende dag in de natuur van de Hoge Veluwe. Bij de ingang werden de medewerkers verwelkomd door collega’s van Pleyade, die hen een tas met lekkers en een waardebon gaven. Deze dagen zijn niet alleen een moment van ontspanning en waardering, maar bieden medewerkers ook de kans om elkaar in een andere context, buiten het dagelijkse werk, te spreken.
Recruitment
In 2023 is het recruitmentteam bij Pleyade gestart, waarna in 2024 verdere stappen zijn gezet om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan. Het team was aanwezig op diverse open dagen van scholen en opleidingen in de regio, bijvoorbeeld bij Rijn IJssel en het Graafschap College, maar ook tijdens banenbeurzen en het V&V Festival. Ook is een nieuwe wervingsvideo gemaakt waarin medewerkers vertellen en laten zien hoe het is om bij Pleyade te werken. In 2024 is ook op elke woonlocatie een locatievideo gemaakt.
Verder is de regeling ‘via-via werving’ geïmplementeerd. Omdat medewerkers van Pleyade uitstekende ambassadeurs zijn in het aantrekken van nieuwe collega’s, kunnen medewerkers een beloning ontvangen wanneer zij succesvol een nieuwe collega aandragen. In het werving- en selectieproces is de procedure die doorlopen moet worden geoptimaliseerd. Hierdoor is de doorlooptijd van de kandidaten verlaagd, hetgeen de kandidatenreis positief beïnvloedt.
Kennis van innovaties
Medewerkers van Pleyade kunnen zich op allerlei gebieden blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld op gebied van innovatie. In 2024 hebben twee medewerkers met succes de opleiding tot TechAmbassadeur bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) Achterhoek afgerond. In zes dagdelen, verdeeld over zes maanden, hebben ze kennis over slimme technologie opgedaan. Daarnaast hebben zij geleerd om bewoners, naasten en collega’s te ondersteunen bij de keuze en implementatie van technologie. Ook is tijdens de opleiding aandacht besteed aan de ethische aspecten van innovatie.
Door het jaar heen hebben ook met regelmaat verschillende groepen, zoals teams van de locaties, groepen van de behandeldienst en teamhoofden, de TZA bezocht. Zij hebben daar de escape challenge gedaan en/of een rondleiding gehad. Bij de escape challenge moeten verschillende zorgtechnologieën ingezet worden om te kunnen ontsnappen. Na de escape challenge is ruimte voor een gesprek over de technologieën die zijn ingezet. Deze activiteiten hebben dit jaar bijgedragen aan het bekend worden met mogelijkheden die zorgtechnologie biedt.
Teamhoofd in opleiding
Medewerkers met leidinggevende ambities kunnen zich ook ontwikkelen. Net zoals eerdere jaren zijn in 2024 twee teamhoofden in opleiding gestart. Ten opzichte van voorgaande jaren is de procedure uitgebreid en aangescherpt. Na een selectieprocedure starten de twee gekozen kandidaten met de opleiding Management in de Zorg aan de HAN. Deze opleiding duurt twee jaar. In het eerste jaar wordt met name theorie behandeld. Het tweede jaar bestaat uit twee stages voor een periode van twee keer zes maanden op verschillende woonlocaties van Pleyade. Tijdens de eerste stage wordt gewerkt aan een project. Tijdens de tweede stage krijgt het teamhoofd in opleiding steeds meer verantwoordelijkheden op de woonlocatie en is het teamhoofd alleen op de achtergrond aanwezig.
Sociaal intranet
In 2024 is Pleyade verder gegaan met de implementatie van het nieuwe sociale intranet. Per 1 juli maakt Pleyade gebruik van Werkpleyn als sociaal intranet. Dit vervangt het voormalige Digipleyn. Door deze overgang loopt er geen apart contract meer met de leverancier van Digipleyn, maar is dit samengevoegd met het beheer van het al bestaande Werkpleyn. Met de overgang naar Werkpleyn als sociaal intranet hoeven medewerkers niet meer te schakelen tussen Digipleyn en Werkpleyn. Ook is een aantal tegels toegevoegd aan de startpagina waardoor informatie beter vindbaar is. De locaties kunnen gebruik maken van de pagina ‘Locatie Nieuws’. Hier kunnen locaties zelf nieuws aan toevoegen. Hierdoor is het laagdrempeliger en is nieuws van verschillende woonlocaties te zien, waardoor locaties elkaar kunnen inspireren en enthousiasmeren. Meer over deze ontwikkelingen is in dit artikel te lezen.
1.3 Gezond bedrijf
1.3.1 Wat was ons doel?
Pleyade kan enkel de ambitie op de pijlers bewoner en medewerker waarmaken, als sprake is van een gezond bedrijf. Daaronder verstaan we een organisatie waarin medewerkers zich gehoord voelen en sprake is van transparante communicatie en gezonde medezeggenschap. Pleyade is een waardevolle partner in de regio en werkt samen met partijen binnen en buiten de ouderenzorg. Het vastgoed ondersteunt de visie op leven en wonen zo goed als mogelijk en met vernieuwingen dragen we bij aan het versterken van de eigen regie van bewoner en het werkplezier van medewerkers. We zijn een financieel gezonde organisatie, waarin kwaliteit onderdeel is van het dagelijkse werk.
1.3.2 Wat hebben we gedaan om ons doel te bereiken?
Nieuw bestuur
In 2024 is het nieuwe tweehoofdige bestuur van Pleyade gestart. John Olde Olthof maakte op 1 januari de overstap van Reggewoon, een woningcorporatie in de regio Twente, naar Pleyade. Esther van het Erve voegde zich op 1 april bij hem. Zij was voorheen directeur zorg bij Silverein – Zorggroep De Opbouw in de omgeving Utrecht. Samen hebben zij het stokje overgenomen van interim bestuurder Theo de Kool. Gedurende de eerste maanden hebben de bestuurders Pleyade leren kennen, onder andere door mee te lopen met verschillende teams.
Reis van de toekomst
In de zomerperiode zijn de eerste stappen gezet met de Reis van de toekomst, de strategie van Pleyade voor de aankomende jaren. Dit is onder andere gedaan in campingsessies. In dertien sessies op de verschillende locaties van Pleyade en een online sessie, is met medewerkers, vrijwilligers en andere stakeholders de dialoog gevoerd over de positie van Pleyade vanuit het hier en nu naar de komende jaren. Met deze input is het toekomstbeeld van Pleyade verder vormgegeven en de beweging die wordt gemaakt vastgesteld. Het beeld en de beweging zijn vastgelegd in de Pleyade Strategie 2025 – 2030. Meer over de strategie is te lezen in de vooruitblik en in dit artikel met een interview met de nieuwe bestuurders.
Verbeteren en vernieuwen
Om de Reis van de toekomst te ondersteunen, is het team Verbeteren & Vernieuwen opgericht. Dit team is voortgekomen uit het team Kwaliteit & Innovatie. Om de uitdagingen die Pleyade in het verschiet heeft met vertrouwen aan te gaan, is het team uitgebreid met projectleiders, een projectmedewerker en een programmamanager. Het team heeft gerichte aandacht voor kwaliteit, beleid, projecten en innovatie en levert daarmee een bijdrage aan de realisatie van de strategie. In 2024 is de basis gelegd om vanaf 2025 aan de slag te gaan met de implementatie van de nieuwe strategie.
Innovatie: van ontwerpen naar focus op bewezen technologieën
Onderdeel van de Reis van de toekomst is de verschuiving van de focus van ontwerpen naar het implementeren van bewezen technologieën. In de afgelopen jaren was het Pleyade Innovatie Team (PIT) actief. In samenwerking met de Holland Art Group en de Technische Universiteit Eindhoven zijn diverse praktisch toepasbare oplossingen voor de individuele bewoner ontwikkeld, zoals een beleefkamer, een multisensorisch raam om mensen met dementie te verbinden met de natuur en een muziekkussen. De nadruk lag minder op het inzetten van elders bewezen innovaties. In 2024 is besloten om te stoppen met PIT. De samenwerking is aan het einde van het jaar afgerond. Het team Verbeteren & Vernieuwen is het afgelopen jaar volop actief geweest om te inventariseren welke innovaties en technologieën op de markt verkrijgbaar zijn en welke het meest kansrijk geacht worden. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van de ervaringen van collega-organisaties binnen en buiten de regio en beursbezoeken. Dit kan niet eenmalig, de ontwikkelingen op gebied van innovatie en technologie gaan immers razendsnel. Het team volgt de ontwikkelingen en adviseert het bestuur en management hierover. Voorbeelden van bewezen technologieën die reeds in gebruik zijn genomen, zijn de slimme medicijndispenser Medido en slim incontinentiemateriaal, waarover meer te lezen is in paragraaf 1.1.2.
Medimo
Een ander voorbeeld van een bewezen technologie, betreft elektronische toedienregistratie voor bewoners met een Wlz-indicatie exclusief behandeling en cliënten in de wijk. Pleyade maakt al langere tijd gebruik van Medimo voor toedienregistratie bij bewoners met een Wlz-indicatie inclusief behandeling. Door Medimo breder in te zetten, bij elke openbare apotheek die met het systeem werkt, maken we minder gebruik van papieren toedienlijsten. Dit komt de medicatieveiligheid ten goede, doordat medewerkers altijd actuele informatie over de medicatievoorschriften voorhanden hebben.
Kennismaken met technologieën
Om medewerkers kennis te laten maken met technologieën en te toetsen waar zij kansen zien, heeft op verschillende locaties ‘Innovatie on tour’ plaatsgevonden. Tijdens ‘Innovatie on tour’ zijn de medewerkers in vogelvlucht meegenomen in bestaande innovaties. Welke innovaties zijn beschikbaar, wat kan de toegevoegde waarde zijn en wat is de werking in de praktijk? Daarbij is het gesprek aangegaan met de teams: welke innovatie spreekt aan en welke juist niet, welke innovaties vinden ze geschikt voor één of meerdere bewoners van de woonlocatie, voor het team of voor Pleyade? Ook met twee cliëntenraden is dit gesprek gevoerd. Andere manieren om meer medewerkers kennis te laten maken met technologieën, zijn het scholen van techambassadeurs (zie 1.2.2), de TZA uitleenservice (zie 1.1.2) en een eigen collectie met onder andere GPS-trackers, slaaprobots, daglichtlampen en vertaalcomputers, die teams kunnen lenen.
Kwaliteitsgesprekken
Sinds enkele jaren worden door begeleiders van Gundelach Organisatieadvies kwaliteitsgesprekken gevoerd. Een team staat hierbij drie dagen lang centraal. Op de eerste dag krijgen de begeleiders een rondgang, gaan zij in gesprek met twee bewonerspanels en bekijken zij enkele dossiers. De tweede dag wordt met medewerkers en het teamhoofd stilgestaan bij de vraag hoe ver het team is, afgezet tegen het kwaliteitskader (inmiddels het Generiek kompas). In een terugkomsessie krijgen medewerkers en bewoners een uitgebreide terugkoppeling en wordt een plan van aanpak gemaakt om de verbeterpunten op te pakken. In 2024 zijn zeven teams bezocht. De kwaliteitsgesprekken worden als een prettige methode gezien om met elkaar te bepalen wat goed gaat en waar nog ontwikkeling mogelijk is. Bij de meeste teams komen veel positieve punten naar boven en geven de gesprekken inzicht in waar nog aan gewerkt kan worden. Een voorbeeld van een compliment dat de gespreksleiders aan het team van Binnenrijk gaven: “Deze hoge mate van tevredenheid én goede kwaliteit op het gebied van wonen met zorg: ook wij zien dit niet heel vaak. Een waardevolle ervaring die inspireert!”
Ervaringen van bewoners
Bewoners komen uitgebreid aan het woord in de kwaliteitsgesprekken, maar dat is uiteraard niet het enige moment waarop zij gevraagd worden naar hun ervaringen. In het afgelopen jaar zijn ruim 1000 ervaringengesprekken gevoerd (zie ook 1.1.2). In deze gesprekken zijn ook enkele meerkeuzevragen gesteld. De meeste bewoners zijn positief over hun ervaringen:
Figuur 1 – Uitkomsten ervaringengesprekken
Aan cliënten van Pleyade Revalidatie wordt daarnaast gevraagd of zij Pleyade zouden aanbevelen. Van de 65 respondenten zouden 64 ons aanbevelen. De net promotor score is 40. Dit betekent dat er meer mensen een 9 of een 10 geven, dan een 6 of lager. In de wijkverpleging in gebruik gemaakt van de PREM. 35 cliënten hebben de PREM-vragenlijst ingevuld. Het gemiddelde rapportcijfer is 8,6. De net promotor score is 46.
Eenmaal per jaar worden de bewoners of hun vertegenwoordigers geïnformeerd over de mogelijkheid om een waardering over hun locatie achter te laten op ZorgkaartNederland.nl. Dit jaar zijn er 77 waarderingen geplaatst, met als gemiddelde rapportcijfer een 8,5.
Kernteam kwaliteit
De uitkomsten van de kwaliteitsmetingen worden op de meeste woonlocaties besproken in het kernteam kwaliteit. De kernteams zijn in 2024 gestart en bestaan uit het teamhoofd zorg, een aantal zorgmedewerkers uit het team en een adviseur kwaliteit en beleid. Het team bespreekt de uitkomsten van de ervaringengesprekken, de kwaliteitsgesprekken en andere kwaliteitsmetingen en kijkt samen hoe de kwaliteit van de zorg verbeterd kan worden.
Bezoek IGJ
Op 5 november 2024 bracht de inspectie een bezoek aan de wijkverpleging van Pleyade om de zorgkwaliteit te beoordelen op basis van verschillende standaarden. Dit bezoek was een spannend moment, aangezien de organisatie van de wijkverpleging recent veranderd is en nu vanuit meerdere woonlocaties wordt gewerkt.
De inspectie concludeerde dat Pleyade in veel opzichten voldoet aan de gestelde normen. Positieve punten die werden benadrukt waren onder andere de focus op de cliënt, het behoud van hun eigen regie en de kwaliteit en vakbekwaamheid van de zorgverleners. Er werden ook enkele verbeterpunten genoemd, zoals het ontbreken van een Wzd-beleid, de toepassing van de Wlz binnen de wijkverpleging en het methodisch werken. Lees meer in dit artikel.
(Visie op) informatievoorziening
Bij een gezond bedrijf hoort ook een stabiele en toekomstbestendige informatievoorziening. Dat vraagt om een helder plan, de juiste mensen op de juiste plek, maar bovenal om een visie voor de toekomst. Vandaar dat in samenwerking met de organisatie een nieuwe visie op informatievoorziening ontwikkeld is in 2024. Deze visie is bedoeld als eerste richtlijn die ons in de kern verteld dat de teams rondom de informatievoorziening zich elke dag inzetten om de digitale samenwerking in de zorg zo in te richten, dat iedereen hier zelfstandig in kan samenwerken. De doelstelling is om in begin 2025 deze visie te vertalen naar strategie, waarna deze nieuwe strategie wordt geïmplementeerd.
Formatietool
In 2025 wordt de Pleyade Formatietool geïmplementeerd op alle locaties. Deze tool is in het afgelopen jaar ontwikkeld, met als doel om meer zicht en houvast te hebben met betrekking tot de betaalbaarheid van de personele inzet per locatie. In de tool worden onder andere de geplande zorguren vergeleken met een norm. De productiviteit is de verhouding tussen de direct inzetbare uren en de contracturen en is bepalend voor de benodigde formatieomvang. Sturing op deze parameter kan een belangrijk instrument zijn om grip te houden op de personele kosten.
Verbouwing Waalstaete en Pleyade Revalidatie
De woonlocatie Waalstaete is inmiddels al 25 jaar oud is en daarmee toe aan modernisering en vernieuwing, passend bij de visie van Pleyade. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Er is rekening gehouden met duurzame oplossingen om deze woonlocatie toekomstbestendig te maken. Daarnaast is met de verbouwing beoogd om een veilige en plezierige omgeving te creëren voor de bewoner, passend bij de visie op wonen. Daarnaast is met het oog op de toekomst voormalig ‘Tertzio’ klaargemaakt voor Pleyade Revalidatie. Sinds mei 2024 is Pleyade Revalidatie gehuisvest in Elst. Op de locatie in Arnhem gaat Pleyade een nieuwbouwproject realiseren. Meer over de verbouwingen lees je in dit artikel.