Selecteer een artikel
Het welzijn van medewerkers staat voorop
Pleyade besteedde in 2023 aandacht aan het onderwerp ‘vitaliteit bij medewerkers’. Zo was er een vitaliteitscan voor medewerkers, konden ze (en nog steeds) ondersteuning krijgen met ‘financieel fit’ en een Me-Time gesprek inplannen met een onafhankelijke coach. “Hoe beter je in je vel zit, hoe beter je functioneert en hoe meer energie je nog overhoudt na je werk”, vertellen HR-adviseurs Marieke Kooijmans en Merel van Roden.
Marieke Kooijmans, HR-adviseur
“Werkplezier staat voorop. Als je plezier in je werk hebt, kun je meer aan, dat merken collega’s en bewoners natuurlijk ook”
De medewerkers bij Pleyade hebben allemaal hart voor de zorg, maar het is ook fysiek en mentaal soms best zwaar werk. Daarom is het juist extra belangrijk om het welzijn van medewerkers voorop te zetten”, vertelt Marieke. “Goed slapen en goede voeding is belangrijk, maar ook de werksfeer binnen het team en de balans tussen privé en werk. Vitaliteit is voor iedereen anders, daarop hebben we ingezet”
Bewustwording en inzicht
Het belangrijkste doel van het bevorderen van vitaliteit, is om te zorgen dat medewerkers fysiek en mentaal op een goede manier tot aan de pensioengerechtigde leeftijd kunnen werken. “Bewustwording en meer inzicht krijgen zijn daarbij van groot belang. Daarom hebben we in 2023 onder meer de vitaliteitsscan aangeboden”, zegt Merel. De vitaliteitsscan hield in dat medewerkers een vragenlijst kregen en daarna een gezondheidscheck op locatie konden krijgen.
Het meten van de bloeddruk, gewicht en cholesterol hoorden bij de gezondheidscheck. De vragenlijst ging in op de fysieke en mentale gezondheid. In totaal hebben 419 medewerkers de vragenlijst ingevuld en deden 160 medewerkers de vitaliteitsscan. “De antwoorden zijn verwerkt in een algemeen rapport dat terug te vinden is op Digipleyn. Hierin staan de aandachtspunten voor de organisatie omschreven”, vertelt Marieke.
Vitaliteit in werkoverleggen
De belangrijkste aandachtspunten die uit de vitaliteitsscan kwamen, waren: leefstijl, werkomstandigheden (zoals fysiek zwaar werk) en laag werkvermogen (fysieke en mentale mogelijkheid om te werken). Per gebied zijn de uitkomsten ook weer anders, merkten Marieke en Merel.
“Het is belangrijk dat dit niet op zichzelf staat. Daarom hebben we met de teamhoofden besloten om vitaliteit ook in de werkoverleggen mee te nemen. Zij bespreken daarin met de medewerkers wat vitaliteit voor hen betekent. Dat kan gaan om de werksfeer binnen het team, fysieke gezondheid of welk onderwerp er ter sprake komt”, vertellen ze.
“Het belangrijkste doel van het bevorderen van vitaliteit, is om te zorgen dat medewerkers fysiek en mentaal op een goede manier tot aan de pensioengerechtigde leeftijd kunnen werken. Bewustwording en meer inzicht krijgen zijn daarbij van groot belang”
Merel van Roden, HR-adviseur
Me-Time gesprekken
“Vitaliteit is niet alleen zorgen dat de kilo’s eraf gaan en fitnessen, het gaat ook om voeding, mindful leven en hoe bijvoorbeeld met de overgang om te gaan. Dat kwam onder meer uit de scan, maar ook uit de werkoverleggen”, vertelt Marieke. “Ook bij de secundaire arbeidsvoorwaarden letten we op de vitaliteit. Er is bedrijfsfitness, medewerkers kunnen gebruik maken van een fietsregeling en er zijn elektrische fietsen op de locaties om te lenen”, zegt ze. “Daarnaast hebben we in 2023 de Me-Time gesprekken nieuw leven ingeblazen. Die zijn bedoeld om medewerkers te ondersteunen en hen verder te helpen, wanneer je thuis of op het werk tegen bepaalde zaken aanloopt is het fijn om met iemand te kunnen praten of als ze om een andere reden een luisterend oor nodig hebben.”
De Me-Time gesprekken zijn met een onafhankelijke coach die in één of twee gesprekken meedenkt en praat met een medewerker die even vastloopt. Werk-privé balans, of iets minder fijn in je vel zitten, zijn allemaal redenen om een Me-Time gesprek aan te vragen. Het zijn telefonische of video gesprekken gericht op praktische oplossingen. “We hebben een heel aantal trajecten lopen, horen terug dat medewerkers het echt heel fijn vinden, zo’n handreiking. Deze gesprekken waren in coronatijd heel gewenst en nu zijn ze dus weer terug.”
Finafit
Ook nieuw in 2023: Finafit. Een handreiking om medewerkers te helpen met hun financiële situatie. “We merken dat alles duurder wordt, dat mensen zich daar wel zorgen over kunnen maken. Ook nemen de loonbeslagen toe, dus het leek ons goed om een budgetcoach aan te bieden die meekijkt met de inkomsten en uitgaven en daardoor voor overzicht zorgt.
Ook leidinggevenden hebben een korte training gekregen over Finafit”, vertelt Merel. “Dit onderwerp is wel lastig, want er heerst veel schaamte op het hebben van financiële problemen. Uiteindelijk is het idee dat door mensen hierin te helpen, ze minder snel uitvallen en met een goed gevoel naar hun werk gaan.”
Boksen en grenzen aangeven
“Medewerkers in de zorg zijn vaak heel goed in staat om voor anderen te zorgen en dat is een hele mooie eigenschap. Maar het is ook belangrijk dat ze goed voor zichzelf zorgen. Daarom hebben we bijvoorbeeld in de Sterk in je werk week een workshop ‘Boksen, buigen, barsten’ georganiseerd. Daarin waren ze actief bezig met boksen en leerden ze meteen hun grenzen aan te geven. Daar hebben we veel positieve reacties op gehad´, zegt Marieke.
“Omdat vitaliteit zo belangrijk is, zetten we in 2024 en 2025 verder in op het welzijn van de medewerkers. In 2024 gaan we ons richten op het individu. Met workshops en trainingen in onder andere stoelyoga, stoppen met roken, mindfulness, de overgang; medewerkers willen graag concrete handvatten aangereikt krijgen”, vertelt Marieke. “We hopen dat medewerkers op deze manier een balans in hun werk en privéleven hebben en zich fijn voelen op het werk.”